Dopiero zaczynam swoją przygodę z RoR, jednak od początku, podczas pracy obserwuje dosyć powolne działanie konsoli. Czym to może być spowodowane? Korzystam z Ruby w wersji 1.9.2p0 i Rails 3.0.3 na Windows 7. Istnieje jakiś sposób aby przyśpieszyć działanie konsoli ?
Miałem podobne efekty dopóki nie odkryłem jak fajnie może działać Linux na VirtualBoxie i problemy zniknęły.
Polecam w 100% to rozwiązanie.
[quote=l0pez]Miałem podobne efekty dopóki nie odkryłem jak fajnie może działać Linux na VirtualBoxie i problemy zniknęły.
Polecam w 100% to rozwiązanie.[/quote]
Linux juz postawiony na virtualboxie, RoR skonfigurowany. Od samego poczatku widac roznice w szybkosci
[quote=mrmike][quote=l0pez]Miałem podobne efekty dopóki nie odkryłem jak fajnie może działać Linux na VirtualBoxie i problemy zniknęły.
Polecam w 100% to rozwiązanie.[/quote]
Linux juz postawiony na virtualboxie, RoR skonfigurowany. Od samego poczatku widac roznice w szybkosci :)[/quote]
Jeśli będziesz korzystać z NetBeans’a to nie wielką różnice zauważysz…
To problem znany od wielu lat - niestety ruby jest znacznie wolnieszy na Windows. Zarówno samo wykonywanie się wczytanego kodu, jak i jego wczytywanie (z setek/tysięcy plików przy dużym projekcie).
Rails 3.* potęgują ten problem, bo cały ekosystem składa się z większej liczby plików.
Jedyne rozwiązanie to zmiana OS.
Można jeszcze spróbować jruby. Powinien być dużo szybszy na windowsie niż MRI. W przyszłości być może ironruby dałoby się użyć (implementacja w .NET)
Można jeszcze spróbować jruby. Powinien być dużo szybszy na windowsie niż MRI.[/quote]
Jeśli chodzi o szybkość rozruchu (start/reload), JRuby na Windows jest jeszcze wolniejszy niż MRI. Sprawdzam to od wersji 1.1, i przy 1.5.1 porzuciłem nadzieję Teraz jest 1.5.6 i teoretycznie mogło się to zmienić.
Ale przecież nailgun. W ogóle są ludzie odpalający aplikacje w JRuby w developmencie bez nailguna?
I jeszcze to: http://blog.headius.com/2010/12/improved-jruby-startup-by-deferring-gem.html
Co prawda od 1.6, ale kolejne wersje pojawiają się dość szybko, więc pewnie długo nie trzeba będzie czekać.
use linux :]