Używasz Ruby 1.9? Masz dość problemów z kodowaniem znaków? Pożegnaj je raz na zawsze za pomocą biblioteki force_encoding: http://github.com/qoobaa/force_encoding
Używając nowej, uproszczonej składni możesz wymusić kodowanie znaków przed każdym użyciem!
P.S. biblioteka silnie zainspirowana tym commitem.
Dzięki za zrozumienie :-). Historia tego kodu jest trochę dłuższa niż jeden commit. Naprodukowałem się trochę, żeby naprawić tę metodę i wydawało się, że jest w porządku, dopóki nie dostałem linka do tego commita. Ktoś zgłosił, że u niego nie działa moje rozwiązanie (nie podając zbyt wielu szczegółów). Natychmiastowa reakcja ze strony teamu - wywalić kod bez wnikania w szczegóły (nie wiadomo co było nie tak). Oczywiście niezwykle motywuje mnie to do dalszej pracy!
Coraz mniej podoba mi się atmosfera wokół tego frameworka.
edit: Wspomnę jeszcze, że bug ten to przykład jak poważnie core developerzy traktują Ruby 1.9. Bug znaleziony w dwie godziny po wydaniu 2.3.4, założę się, że NIKT nie zadał sobie trudu, żeby odpalić jakąkolwiek aplikację na tym zestawie (nie mówię nawet o testach, których część dalej nie przechodzi). To nie jest trudny do znalezienia bug, bo sypie każdą, najmniejszą nawet aplikację. Wydaje mi się, że pytanie Yehudy o to, czego potrzebujemy do przesiadki na 1.9 powinno zostać zadane w pierwszej kolejności core developerom.
Ja tam ich rozumiem. Wszyscy jadą na 1.8.6 i 1.8.7 i nie mają potrzeby przesiadki. Stąd pewnie podejście: “jak kogoś bardzo ciśnie z przesiadką na 1.9, to niech wrzuci patche”. To jest open source, czyż nie?
Akurat deweloperzy railsów traktują ruby 1.9 chyba najpoważniej z całego ekosystemu. Tego posta dedykuję osobom odpowiedzialnym za takie “egzotyczne” gemy jak mongrel i mysql
Dla ścisłości - nie próbujcie używać tego w domu! Generalnie ta biblioteka miałabyć żartem, piszę to dlatego, że przez jedną nockę znalazło się dwóch obserwatorów już. Chyba będę musiał to zdjąć bo ktoś zacznie tego używać na poważnie.