Chciałbym napisać pracę inżynierską dotyczącą tworzenia aplikacji internetowych we frameworku Ruby on Rails. Muszę oprzeć się na jakimś praktycznym przykładzie aplikacji internetowej, którą stworzę w ramach pracy. Podrzućcie jakieś ciekawe pomysły na aplikację, może akurat coś wybiorę.
Przeglądam aplikacje na githubie, ale większość pomysłów już jest strasznie “oklepana”.
Z góry dzięki!
Klon Campfire, jako engine do Rails 3.
A nie, to ja chcę to napisać
A tak inne pomysły to:
- aplikacja do code review
- serwer integracji ciągłej
- monitorowanie działania stron internetowych – czy to wyłapywanie wyjątków, czy sprawdzanie dostępności stron internetowych
- engine do forum
- engine do bloga
- strzelanka 2d w JavaScript, Rails i WebSockets
Mega dobry pomysł! Sam bym używał jakby było przydatne.
Chociaż w sumie… Konto na github i komentarze pod commitami i linjkami może by mi starczyły.
[quote=hubertlepicki]- engine do forum
- engine do bloga[/quote]
Podpisuję się wszystkimi mackami.
A to już rozwiązywanie ludzkiego problemu technologią co raczej słabo działa.
Wystarczy usiąść raz w tygodniu, przejrzeć komity z całego tygodnia. Wstawić FIXME przy każdym problematycznym fragmencie i wrzucić do repo
Następna osoba, która będzie pracować w tym obszarze naprawi
Ja 3 lata temu pisałem prostą aplikację do tworzenia testów dla studentów i ich automatycznego sprawdzania.
Mi osobiście podobają się pomysły: aplikacja do code review, serwer CI, monitorowanie działania stron internetowych (może być fajnie zrobione).
Cos od siebie: dorobienie adapterow ActiveRecord do baz NoSQL?
Ja mam mega fajny pomysł który chodził mi po głowie jakiś czas.
Zrobić implementację bazy danych opartą o zwykłych hash i napisać Visitor dla arela do tego co pozwoliłoby używać mega szybkiej implementacji bazy danych in memory do testów
Active record chyba słabo pasuje do nosql a różne rozwiązania mongo* są zgodne z active model (który po to powstał by łatwo wspierać inne rozwiazania) więc po co ?
[quote=Bragi]Wystarczy usiąść raz w tygodniu, przejrzeć komity z całego tygodnia. Wstawić FIXME przy każdym problematycznym fragmencie i wrzucić do repo
Następna osoba, która będzie pracować w tym obszarze naprawi :)[/quote]
To jest najgorsza rzecz jaką możesz zrobić. Zmarnujesz godzinę czasu na przejrzenie kodu z całeg tygodnia, nie rozumiejąc go w pełni prawdopodobnie, umieścisz FIXME w kilku miejscach, a następna osoba która będzie pracować nad tym fragmentem uda że nie widzi znacznika albo nie zrozumie co miałeś na myśli.
[quote=hubertlepicki]- engine do forum
- engine do bloga[/quote]
Tak jak Bragi. Te dwie rzeczy jako Engine, byłoby miodnie.