Praca mgr

Napisaliśmy razem z kolegą pracę magisterską na temat RoR. Zastanawiamy się, gdzie najlepiej byłoby ją opublikować? Znacie może jakiś porządny serwis, który się czymś takim zajmuje ?

A chcesz opublikować pracę-dokument czy pracę-aplikację?
Opowiedz coś więcej jaki to temat.

Aplikacja (projekt magisterski) już jest opublikowana:
https://co-do-grosza.pl

Chcemy opublikować także powstały dokument.

Praca jest ogólnie o Rails :slight_smile: “Tworzenie i wdrażanie aplikacji internetowych na platoformie Ruby on Rails”.

Ja wszelkie prace, referaty i tak dalej wrzucam na Scribd, aczkolwiek nie wiem, czy istnieje podobny serwis “tylko do prac magisterskich”.

Chetnie bym sie zapoznal z Twoja praca, poniewaz moj temat na przyszly rok to “Analysis of security and performance of chosen web frameworks”.
Bede probowal wmiare obiektywnie porownac ror, django i cakephp

[quote=lis2]Chetnie bym sie zapoznal z Twoja praca, poniewaz moj temat na przyszly rok to “Analysis of security and performance of chosen web frameworks”.
Bede probowal wmiare obiektywnie porownac ror, django i cakephp[/quote]
Jak już coś takiego powstanie, to koniecznie wrzuć na forum! :slight_smile:

[quote]Chetnie bym sie zapoznal z Twoja praca, poniewaz moj temat na przyszly rok to “Analysis of security and performance of chosen web frameworks”.
Bede probowal wmiare obiektywnie porownac ror, django i cakephp[/quote]
Koniecznie weź pod uwagę blog http://www.rorsecurity.info/

Nt. skalowania Rails sporo można się dowiedzieć z : http://railslab.newrelic.com/scaling-rails
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to może Ci się przydać książka: http://www.pragprog.com/titles/fr_secure/security-on-rails

Nie wiem jaki jest sens (sposób) porównywania wydajności frameworków skoro wszystko tak naprawdę rozgrywa się o to jak napiszesz aplikację, z jakich metod cachowania skorzystasz (patrz filmy z pierwszego linka), load balancingu jakiego użyjesz (na różnych poziomach), optymalizacji zapytań, użytej bazy, konfiguracji bazy itd itp… Jeśli twoja aplikacja się nie skaluje to znaczy, że ją źle napisałeś i tyle. Nie mam zielonego pojęcia jak sobie wyobrażasz porównanie wydajności 3 totalnie różnych frameworków.

Moje doświadczenie z pisania mgr (uwaga ma tylko sens, jeśli twój temat nie jest jeszcze nieodwracalnie zaakceptowany). Wybierz jeden konkretny temat, raczej wąski niż szeroki i skup się na nim. Inaczej napiszesz pracę, w której są same ogólniki, które nikomu nic nie dadzą. Gdybym miał teraz pisać wybrał bym temat tak szczegółowy jak “metaprogramowanie w ruby” albo “optymalizacja rails”. Z takiej pracy może powstać lektura, która nie będzie pełna oczywistości i banałów, dla kogoś, kto już Rails zna.

@paneq: czy wrzuciłeś gdzieś już swoją pracę i można rzucić okiem?

Właśnie czekam na akceptację przez współautora pomysłu rava by wrzucić na scribd.

Nie mówiąc już nic o tym, że często 95% czasu ładowania strony to frontend…

Jakieś dane na poparcie tej tezy. Mi się nie wydaję, by tak było.

Włącz w Firebugu NetSpeed (to osobny plugin), Chrome i Safari to jest wbudowane w przeglądarkę i wchodząc na strony sprawdż jak długo zajmuje załadowanie dokumentu a jak długo całej reszty (obrazków, css i js). Z moich obserwacji wynika, że te 95% bardzo nie odbiega od rzeczywistości. Dużo osób skupia się na wyciśnięciu z frameworka kolejnych milisekund pisząc benchmarki “Hello world” i porównując reqs/s a bardzo mało zwraca uwagę na optymalizację js/css ( w ogóle znajmość od podszewski jak zachowuje się css + js w poszczególnych przeglądarkach) i ogólnie szybkość działania po stronie użytkownika (np. wrzucanie pełnowymiarowych obrazków ważących kilkaset kb do jakiegoś cms’a). Istnieje sporo technik optymalizacyjnych w tym zakresie ale ogólnie rzecz biorąc to świadomość tego jest bardzo mała (przynajmniej z moich obserwacji tak wynika).

Nie mówiąc już nic o tym, że często 95% czasu ładowania strony to frontend…[/quote]
Tylko że to dwie różne rzeczy. Wydajność po stronie serwera poprawiasz po to żeby serwer się nie dławił, drugie po to żeby użytkownikowi ładowały się strony szybciej.

Tak, wiem, chodziło mi tylko o to, że w większości wypadków nawet spore różnice na serwerze niewiele dają użytkownikowi :slight_smile: Oczywiście do pewnego stopnia, bo tak jak napisałeś serwer może się dławić, ale szczerze mówiąc częściej widzę strony, które nigdy nie widziały optymalizacji frontendu niż takie, które ładują odpowiedź przez sekundę ;]

Przyznam, ze na razie ogolnie myslalem o tym temacie, poniewaz ma byc gotowy dopiero za rok. Tak jak wmiare fajnie bedzie mozna porownac mechanizmy zabezpieczen we wszystki frameworkach, tak faktycznie problemem jest analiza wydajnosci. Myslalem o napisaniu trzech takich samych aplikacji (np. blog). Aplikacje zawierac beda strony statyczne, odwolujace sie do bazy i jakies cachowane. Wszystkie odpalic np. na fcgi, zeby byl ten sam serwer. Do tego jakies srodowisko testowe, ktore bedzie generowalo ruch. Na pewno jak juz przyjdzie odpowiedni czas, to bede Was prosil o pomoc, jak najlepiej to przebadac. Moim faworytem oczywiscie jest rails, ale chcialbym, zeby praca byla wmiare obiektywna.

A oto i praca: http://www.scribd.com/doc/17617499/Tworzenie-i-wdraanie-aplikacji-internetowych-na-platformie-Ruby-on-Rails-Autorzy-Robert-Pankowecki-oraz-Jarosaw-Plebaski

Dzieki za udostepnienie