Praca zdalna od strony pracodawcy

Zdaję sobie sprawę, że temat nijak związany z Ruby, ale przy okazji ostatniej dyskusji na temat pracy zdalnej zacząłem się zastanawiać czy może macie jakieś doświadczenie lub przemyślenia jak to wygląda od strony pracodawcy.

Pracuję w małej firmie (14 osób), w której wszyscy pracują zdalnie. Na takich zasadach działamy już prawie dwa lata i jak do tej pory nie było żadnych większych wtop. Firma nie jest technologiczna więc pozostałym trzynastu osobom musiałem przygotować i rozesłać komputery. Przetwarzamy wrażliwe (?) dane przez co musimy spełniać wymogi GIODO, zwiększyć bezpieczeństwo danych oraz zadbać o to żeby zminimalizować ‘głupotę’ (‘Nic się nie stanie jak obejrzę zdjęcia kotów.’, ‘Na Facebooku przecież nie ma hackerów.’) pracowników.

Moje pytanie jest następujące: Czy gdy pracujecie lub dajecie wrażliwy projekt zdalnemu pracownikami zobowiązujecie go do przestrzegania polskiego prawa? Sprawdzacie, dbacie o to żeby w razie wycieku danych być zabezpieczonym przed konsekwencjami? Dalibyście dostęp do bazy danych z niezweryfikowanych maszyn?

Ogólnie jeżeli pracują na sprzęcie firmowym a ty musisz zabezpieczyć się przed ich głupotą to proponowałbym do pracy:

• Kodowanie partycji z danymi (np. TrueCrypt)
  • Zablokować możliwośc instalcji oprogramowania (windows na to nieźle pozwala)
  • Firefox z AdBlock i NoScript (drugi załatwia większość problemów z exploitami)
  • Wtyczka blokująca stronki “socjalne”
  • Antywirus

Do tego oczywiscie pełna edukacja.

Żeby zneutralizować próby objeścia blokad proponowałbym dodać w pełni odblokowaną wirtualkę wewnątrz maszyny. W ten sposób pracownicy dostaja odblokowane środowisko gdzie moą korzystać z neta bez ograniczeń jednoczęśnie jest mierna szansa że cokolwiek wydostanie się poza wirtualkę).

TrueCrypt już bym nie proponował…

1 Like

A 7.1a?

Ucięli support przecież.

No ale to chyba nie oznacza, że wersja przed tym dziwnym zakończeniem działania przestała być bezpieczna, o ile oczywiście kiedykolwiek była, bo pomijam tu możliwości, że to soft specjalnie wypuszczony przez NSA czy innego trzyliterkowca albo że został złamany, bo tu chodzi raczej o zabezpieczenie przed zwykłymi przestępcami, konkurencją, szpiegami przemysłowymi, itp., którzy tak czy inaczej nie mieliby dostępu do tego, co ci nieco więksi przestępcy (potencjalnie) mają.

Czy też może inaczej, jaka alternatywa w takim razie? :wink:

Nie, ale oznacza, że jak się okaże, że ktoś znalazł błąd, to go nikt nie naprawi.

Mimo wszystko bardziej ufam truecryptowi (pomimo, że padł akurat przed ważniejsza częścią audytu - http://istruecryptauditedyet.com/) niż zamkniętym rozwiązaniom typu bitlocker (nadal nie wiem, co proponujesz jako alternatywę), poza tym, jeśli ‘TC is dead’, to zawsze moga powstać forki - https://truecrypt.ch/

Nic nie proponuję jako alternatywę, bo nie wiem co :frowning: Zwracam tylko uwagę, że truecrypt nie jest taki fajny już jak pół roku temu…

Zdaję sobięprawę dlatego napisałem ‘np.’ zostawiajac konkretny wybór koledze :slight_smile:

obecnie windows ma juz wbudowane szyfrowanie, tak jak kazdy inny nowoczesny system, nie potrzeba true crypt czy innych wynalazkow

Closed-source security to nie jest zbyt koszerne rozwiązanie.

…któremu możemy na ślepo zaufać jako że Microsoft zawsze dzielnie się opierał żądaniom NSA o backdoory. /sarcasm

Szyfrowanie jako takie nie jest problemem. Korzystam w Ubuntu, więc dyski oraz pendrive’y zaszyfrowane są przy użyciu DM+Luks. Fajnie się to integruje - pyta o hasło przy włożeniu pendriva itp. TrueCrypt wydawał mi się zawsze zbyt skomplikowany przy codziennej obsłudze.

Dodatkowo do wymiany plików dawno temu porzuciliśmy Dropboksa i korzystamy w TeamDrive, który trzymamy na własnym serwerze. Podobnie z mailami które podpisujemy cyfrowo.

Co do edukacji to nie mamy żadnego konkretnego programu szkoleń czy tematów do omówienia, ale sugerujemy (i w miarę możliwości udostępniamy) kilka książek z tym związanych (‘We Are Anonymous’ P. Olson, ‘The Art of Deception’ K. Mitnick etc.). Są przystępne dla nietechnicznych i dają dość dobry obraz na co uważać w sieci.

Moim największym wyzwaniem na razie jest jednak zarządzanie tymi komputerami. Zestaw TeamViewer + ssh tunnel nie sprawdza się. Kolejną rzeczą, która należało by usprawnić to komunikacja audio-wideo. Skype rulez. Szukamy czegoś co będzie równie łatwe w obsłudze, zarówno dla nas, jak i dla zewnętrznych klienów. Testujemy WebRTC prawie co miesiąc, ale ciągle są z tym jakieś problemy.

Wracają do mojego oryginalego pytania. Żeby odciążyć koszty administracji zastanawiam się nad tym, żeby przynajmniej z części usług dało się korzystać nie z komputerów firmowych. Myślicie, że warto? Jak to wygląda z legalnego punktu widzenia? Kto jest odpowiedzialny wtedy za wyciek danych?

2 Likes

Generalnie trend BYOD jest dosyć rozpowszechniony. Od strony prawnej mozesz się zabezpieczyć. Wielokrotnie pracowałem nad projektami gdzie konsekwencje “wypłynięcia” danych były przerzucone na mnie i da się to zrobić.
Niestety nie jestem prawnikiem ™ więc po szczególy niestety będziesz musiał się do takowego zwrócić.

http://www.ipblog.pl/2014/04/byod-aspekty-prawne-czesc-1/
http://www.ipblog.pl/2014/04/byod-aspekty-prawne-czesc-2/