Mam dosyc proste ytanie, oto jakie umiejetnosci, jaka wiedze, trzeba posiadac, by moc sie starac o praktyki w roznorakich firmach zajmujaca sie tematyka ROR?
Wiekszosc z Was pracuje w takich firmach (obvious) i macie stycznosc napewno z praktykantami i wiecie jak to wszystko wyglada.
Hey,
Ja miałem to szczęście, że dość dobrze znam PHP i firma w której obecnie pracuję wysłała mnie “na staż” do innej na zasadach outsource’ingu, abym się podszkolił z RoR. Na rozmowie z obecnym pracodawcą (outsource) pytali mnie głównie o umiejętności programowania, doświadczenie w projektach, gdyż reszty idzie się stosunkowo szybko nauczyć i muszę przyznać, że mieli rację :-). RoR jest na tyle świetnym FW, a Ruby przyjemnym językiem, że jak się kuma co to obiekt i wie jak wzorce zastosowane przy projektowaniu RoR działają idzie się bardzo szybko nauczyć tyle, aby pisać prosty soft.
Polecam te dwa kursy: CS169.1x i CS169.2x. Nie przerabiałem tego pierwszego (z tego, co mówił mi kumpel, to są takie podstawy Railsów), skończyłem natomiast przez wakacje ten drugi i myślę, że bardzo pomogło mi to w dostaniu się do pierwszej pracy, bo sporo tam mowy o rzeczach, których nie nauczą Cię książki i artykuły skupiające się na nauce samego frameworka (praca z legacy code, praca w teamie, design patterns).
Te dwa podlinkowane przeze mnie kursy chyba już się skończyły, ale na wiosnę ruszą dwa nowe, które generalnie pewnie będą o tym samym, nawet mają takie same kody: CS169.1x oraz CS169.2x.
Netguru co jakiś czas organizuje warsztaty (w których również brałem udział ;)), gdzie można się trochę podszkolić i wpisanie czegoś takiego w CV pokaże, że choć odrobinę się starasz.