No to żeś mi pojechał. Gdybym pisał artykuł do IEEE Transactions to bym się trzy razy zastanowił co to znaczy “wieloplatformowość”. Ale dyskutujemy na forum. Twoje rozważania są czysto teoretyczne - jasne w Rubim teoretycznie można pisać na wiele platform. I jeśli mamy się trzymać tego co teoretycznie znaczy wieloplatformowość, to jasne - masz rację, Rubi jest wieloplatformowy.
Ale w praktyce nie jest, bo jak pokazuje ten i chyba z tuzin innych wątków na tym forum - jeśli chcesz pisać w Rubim, robić prawdziwy development, to musisz albo przesiąść się na uniksowy system, albo skorzystać z JRubiego, ewentulanie MacRubiego lub IronRubiego (no chyba, że tak nie uważasz, ale wtedy nie ma o czym gadać, proponuję zatem, żeby wszystkie osoby, które mają problemy pod Windą zgłaszać do Ciebie ;]).
Gdyby było inaczej - tak jak piszesz, że RMagick jest też dla Windows, bo to przecież zwykła bibliotek w C itd, itp. to chyba musieliśmy wszyscy coś przeoczyć. (Wiem, że jest, bo go nawet instalowałem i mi zadziałał, ale gdybym pisał to w Javie, to w 99/100 przypadków nie musiałbym niczego doinstalowywać - zapakowałbym w jary i po sprawie).
Tak jak to pięknie ktoś ujął w słowa - różnica między teorią, a praktyką jest większa w praktyce niż w teorii. I w myśl tej zasady uważam, że w praktyce Rubi nie jest wieloplatformowy.
EDIT
Żeby Ci trochę oddać sprawę, to przypomnę, że np. Eclipse ma natywne rozszerzenia i dlatego nie ma jednej wersji dla Windows-a, Linuksa i innych. Ale już NetBeans jest w wersji “Os Independent ZIP”
Co nie zmienia faktu, że Eclipse jest jednym z lepszych, wieloplatformowych środowisk developerskich.
EDIT
Ostatnio moi studenci próbowali sportować jedną moją bibliotekę pod Windę. I pierwsze co musieli poprawić to Rakefile-a". Oczywiście, chodziło o komendy typu “sudo” itp… ale gdyby to był Ant, to nie musieliby robić czegoś takiego. Co oczywiście nie jest dla mnie wielkim argumentem na rzecz Anta