Probleem z rails

Mam taki oto problem

Na początku chciałbym zaznaczyć iż jestem nowym niedoświadczonym (chciałbym powiedzieć programistą, ale jak na początek, to chyba zbyt mocne słowo)

Zainstalowałem UBUNTU 12.04 kolejno ruby 1.9.3 rails2.3.14 rvm 1.6 .

wpisując rvm-usage 1.9.3 wyskakuje mi komunikat nie ma takiego pliku ani katalogu
rvm install 1.9.3 error running bunzip2

railsy tworzą mi nowy projekt ale chcąc go uruchomić np: rails server tworzy mi nowy projekt.

Można jakoś zaradzić ww błędom?

rvm-usage? rvm usage, żeby wyświetlić pomoc, a rvm use 1.9.3 żeby zmienić aktualnie używaną wersję rubiego :wink:

błąd bzip2 wynika z tego, że nie masz zainstalowanych odpowiednich bibliotek. w konsoli wpisz rvm requirements, które wyświetli potrzebne biblioteki i całą instrukcję instalacji dla aktualnie używanego systemu

kiedy już zainstalujesz rubiego:

$ rvm use 1.9.3 $ gem install rails $ rails new nazwa_appki $ cd nazwa_appki $ rails s
nie ma szans żeby nie działało :wink:

Po wpisaniu rvm requirements wyskakuje mi kolejny error:unrecognized command line argument ‘requiremenst’ (see: rvm usage)

Nie rozumiem jeszcze jednego

Sprawdzając wersję ruby -v wyskakuje mi że mam 1.8.7
Gdy użyję komendy rvm use 1.8.7 wyskakuje mi komunikat,że ta wersja nie jest zainstalowana

Musisz być trochę bardziej uważny ;).

Jeśli dobrze przekleiłeś komunikat o błędzie:

error:unrecognized command line argument 'requiremenst' (see: rvm usage)

to znaczy, że wpisałeś ‘requiremenST’ zamiast ‘requirements’. Jeśli dokumentacja / help danej metody pokazuje Ci, że można taką komendę wykonać, to zawsze sprawdź 2 razy, czy nie masz literówki.

Jeśli chodzi o ruby 1.8.7 to pewnie wersja zainstalowana z systemem.

adasiek322: jakiś czas temu pisałem o instalacji Ruby/RoR pod Ubuntu. Zerknij tutaj.

[quote=zlw]rvm-usage? rvm usage, żeby wyświetlić pomoc, a rvm use 1.9.3 żeby zmienić aktualnie używaną wersję rubiego :wink:

błąd bzip2 wynika z tego, że nie masz zainstalowanych odpowiednich bibliotek. w konsoli wpisz rvm requirements, które wyświetli potrzebne biblioteki i całą instrukcję instalacji dla aktualnie używanego systemu

$ rvm use 1.9.3 $ gem install rails $ rails new nazwa_appki $ cd nazwa_appki $ rails s
nie ma szans żeby nie działało ;)[/quote]
Akurat na Ubuntu jest spora szansa, że to nie będzie działać - ze względu na brak Runtime’u JavaScript. :stuck_out_tongue:
Trzeba sobie jeszcze wtedy doinstalować Node.js. :wink:

[quote=Lypa][quote=zlw]rvm-usage? rvm usage, żeby wyświetlić pomoc, a rvm use 1.9.3 żeby zmienić aktualnie używaną wersję rubiego :wink:

nie ma szans żeby nie działało ;)[/quote]
Akurat na Ubuntu jest spora szansa, że to nie będzie działać - ze względu na brak Runtime’u JavaScript. :stuck_out_tongue:
Trzeba sobie jeszcze wtedy doinstalować Node.js. ;)[/quote]
Node.js mam zainstalowane…

[quote=adasiek322][quote=Lypa]Akurat na Ubuntu jest spora szansa, że to nie będzie działać - ze względu na brak Runtime’u JavaScript. :stuck_out_tongue:
Trzeba sobie jeszcze wtedy doinstalować Node.js. ;)[/quote]
Node.js mam zainstalowane…[/quote]
po co node.js? therubyracer powinno wystarczyć.

@adasiek322 pokaż swój Gemfile

Ok sprawę udało się naprawić dzięki pomocy kumpla.

Czyli problemem był brak kumpla? Napisz co było “nie tak” i jak to rozwiązaliście, może komuś się przyda w przyszłości.