Problem (agile web development - migracje, IDE)

Witam.
Ucze sie Railsow powiedzialbym juz tak od miesiaca. Zaczynalem od zera. To znaczy nigdy nic nie programowalem na powaznie ani nie tworzylem stron. Podszkolilem sie z Ruby (Learning to Programm) oraz HTML i przerobilem jedna ksiazeczke o railsach ("Ruby on Rails for Dummies - akurat ta byla dla mnie dostepna)

Teraz zaczalem czytac/przerabiac Agile Web Development i mam kilka problemow/pytan

1. Autorzy ksiazki nie uzywaja zandego IDE (do tej pory uzywalem RadRailsow). Niestety jestem niejako zmuszony uzywac Windowsa i praca z XPekowym command linem jest nieco uciazliwa. Pytanie brzmi jakiego IDE uzywacie i czy powinienem ksiazke przerabiac jednak korzystajac glownie z command line?

2. Gdzies kolo strony 50 w “Agile…” zakladamy baze danych i pierwsza tabele (do projektu “Depot”). Dlaczego do tego calu autorzy nie urzywaja railsowej migracji? Szczerze mowiac mam spory problem aby podazyc ich sciezka jako ze do tej pory korzystalem tylko z MySQL Admistratora i wlasciwie jedynie zakladalem bazy a reszte juz zalatwialem poprzez migracje.

Co do IDE sporo tematów było już na forum. Np. Netbeans.
co do konsoli spróbuj: Console download | SourceForge.net
albo cygwin, albo przejdź na Uniksa.

pozdrawiam

Napisz dokładnie na której stronie to postaram się wyjaśnić.

Napisz dokładnie na której stronie to postaram się wyjaśnić.[/quote]
Chyba mam ver1 ksiazki czyli
chapter6 → 6.1
strona 50 i 51
akapit “Create the Products Table”

Niestety ja mam drugie wydanie (po polsku). Tam tylko w linii komend tworzy się bazę depot_development ale samą tabelę products już za pomocą migracji (przynajmniej w wydaniu II).

Ktoś już właśnie narzekał na I wydanie Agile, że ma trochę nie “railsowych” rozwiązań jak właśnie brak wykorzystania migracji. Podobno nie jest warta przeczytania, co innego wydanie II.

Mam juz druga wersje “Agile…”

I faktycznie oba moje pytania sa juz nieakutalne.
Pozdrawiam.