Witam.
Mam pewien problem.
Mam aplikacje która przechowuje informacje o sprzęcie - numer_seryjny, nazwa, użytkownik, … itd. (nie w jednym modelu)
Sprzęt czasem zmienia użytkownika.
Jeśli sprzęt zmienia użytkownika, to trzeba wystawić dokument zmiany_miejsca_użytkowania.
Przy liście sprzętów chcę dodać przycisk - dodaj_do_dokumentu. Po kliknięciu go, Wybrany sprzęt będzie dodawał się do dokumentu_zmiany_miejsca_użytkowania. Po zakończeniu dodawania sprzętów bezie można przejść do tego dokumentu, i uzupełnić inne pola, kiedy, skąd dokąd itd.
Ogólnie problem chyba jest identyczny jak koszyk w sklepie internetowym.
Poczytałem jak taki koszyk jest wykonany w “Agile Web development with Ruby on Rails” i chyba jest OK.
Ale mam jedno Ale. tam chyba jest tak zrobione, że elementy dodają się do zmiennej sesyjnej i po zamówieniu giną , a ja muszę cały dokument przekazania zapisać do bazy. Aby wydrukować w przyszłości, sprawdzić co kiedy gdzie było przekazywane it…
Czy stosując podejście jak w książce, do mojego problemu, nie zabrnę w uliczkę bez wyjścia?
Bo rozumiem, że w moim przypadku dopiero kliknięcie w przycisk “zapisz dokument” na stronie dokument zmiany_miejsca_użytkowania, będą dane lądować w bazie bo to tego momentu będą siedziały elementy do przekazanie w zmiennej sesyjnej?
Czy mam dobre podejście, czy na coś zwrócić uwagę?
Pozdrawiam