[/code]
Oraz tego typu akcję create w kontrolerze comments:
[code] def create
@comment = Comment.new(params[:comment])
@comment.user_id = current_user
if @comment.save
render :update do |page|
page.insert_html :bottom, 'mojalista', '
Last item
'
end
#redirect_back_or_default(@comment)
else
redirect_back_or_default(new_comment_url)
end
end[/code]
Póki co chciałem po prostu sobie przetestować wstawienie w ten sposób elementów. Docelowo chciałbym, żeby tak się ładował komentarz, ale zaciąłem się na ładowaniu elementu Last item do listy "mojalista"
Przy obecnym stanie rzeczy po kliknięciu submita nie dzieje się nic wspólnego z ajaxem. Strona się przeładowuje na adres: http://0.0.0.0:3000/comments
A w oknie przeglądarki zamiast błędu widzę :
Po kliknięciu alert się pojawił, więc obsługa js jako taka jest Mnie cały czas nurtuje kwestia różnych kontrolerów oraz samego przekierowania na adres: 0.0.0.0:3000/comments nie powinno w najgorszym przypadku po prostu nic się zadziać? Przecież w remote_form_for tworzy taki szkielet, który powinien zapobiec wysłaniu dodatkowego zapytania POST do przeglądarki.
Na pewno da się to napisać w czystym jquery. Mnie natomiast ciekawi dlaczego ten przykład znaleziony w książce oraz przedstawiony w różnych tutorialach najzwyczajniej u mnie nie działa…
@warszk
Twój post to strzał w dziesiątkę! W layoucie aplikacji miałem “<%= javascript_include_tag :all %>”, teraz dałem " <%= javascript_include_tag :defaults %> i wszystko działa! W innym miejscu aplikacji testowałem slider z newsami i najprawdopodobniej te dodane przeze mnie biblioteki js się gryzą. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi