Witam,
Jestem bardzo świeżym użytkownikiem Mac OS X. Po uruchomieniu nowo zakupionego MacBooka na zainstalowanym systemie (10.6) dostępne było już Ruby i Ruby on Rails. Chciałem zaktualizować sobie środowisko do najnowszej wersji RoR. I tak, najpierw wykonałem “sudo gem update --system”, a następnie “gem update rails”. Przez przypadek, zaktualizowałem sobie rails-y lokalnie. Odinstalowałem lokalnie, i zaktualizowałem następnie poprzez sudo, by wszystkie gemy były w jednym miejscu. I mam teraz takie pytania:
- Przy usuwaniu lokalnie zainstalowanego gema “rack” pytał się czy usunąć “rackup”. Usunąłem. Co to “rackup”? Czy dobrze zrobiłem, że go usunałęm? Przy instalacji gem-a “rack” poprzez sudo nie zainstalowało się już “rackup”…
- Czy można usunąć z katalogu domowego katalog “.gem”, jeżeli nie posiada żadnych gemów (wszystko instalowałem poprzez sudo)?
- Jak odinstalować inne wersje RoR (jest tam jeszcze 2.2.2 i 1.3.6)? Przy próbie usunięcia poprzez np. “sudo gem uninstall rails -v 2.2.2” sypał błędami…
- Na koniec wykonałem “sudo gem update” i część gemów zaczęła sypać błędami:
$ sudo gem update
Updating installed gems
Updating RedCloth
Building native extensions. This could take a while…
ERROR: Error installing RedCloth:
ERROR: Failed to build gem native extension.
/System/Library/Frameworks/Ruby.framework/Versions/1.8/usr/bin/ruby extconf.rb
mkmf.rb can’t find header files for ruby at /System/Library/Frameworks/Ruby.framework/Versions/1.8/usr/lib/ruby/ruby.h
Gem files will remain installed in /Library/Ruby/Gems/1.8/gems/RedCloth-4.2.2 for inspection.
Results logged to /Library/Ruby/Gems/1.8/gems/RedCloth-4.2.2/ext/redcloth_scan/gem_make.out
Updating acts_as_ferret
Successfully installed acts_as_ferret-0.4.4
Updating capistrano
Successfully installed net-ssh-2.0.15
Successfully installed capistrano-2.5.10
Updating dnssd
ERROR: Error installing dnssd:
mkmf.rb can’t find header files for ruby at /System/Library/Frameworks/Ruby.framework/Versions/1.8/usr/lib/ruby/ruby.h
Gem files will remain installed in /Library/Ruby/Gems/1.8/gems/dnssd-1.3.1 for inspection.
Results logged to /Library/Ruby/Gems/1.8/gems/dnssd-1.3.1/ext/dnssd/gem_make.out
Updating fastthread
ERROR: Error installing fastthread:
Dlaczego tak się dzieje?! Czy teraz, po tej aktualizacji, gemy, które zaczęły sypać błędami będą działać poprawnie (nie zostały zaktualizowane, ale czy są uszkodzone)?
Bardzo proszę o pomoc!