Problem z biblioteką

Witam.

Nie mam doświadczenia z programowaniem Ruby. Program któy potrzebuje odpalic napisał mi kolega, ale mam problem z jego odpaleniem dlatego tutaj zwracam sie o pomoc.

Wiec problem dotyczy biblioteki json. Mimo tego że jest zainstalowana program jej nie znajduje. Czy jest jakis sposób by ją na niego skierowac?

Wrzuć jaki dokładnie dostajesz komunikat błędu. I napisz jaki masz system operacyjny.

Jednak problem jest troche inny niz napisałęm na górze(bo na ubuntu poradziłem sobie). problem tkwi w tym że w ruby gems nie ma pakietu json. I pojęcia nie mam jak zainstalowaac go na SuSe.

ja problemy z gemami itd. na ubuntu rozwiązałem przeprowadzka na debiana:)

To troche tak po windowsowemu, nie dziala: to przeinstalowac system :wink:

Tym bardziej, że ubuntu wychodzi się z debiania…

Jeśli chodzi o problemy z gemami pod ubuntu/debianem to ja osobiście odradzam instalowanie rubugems z paczek. Ja instaluję zawsze ze źródeł i nie mam z tym żadnych problemów.

No ok ciesze sie że temat sie rozwinął :slight_smile: ale jak zainstalowac biblioteke json pod suse? Tym bardziej że nie ma możliwości przeinstalowania na Debiana. (w skład paczki z gemami nie wchodzi)

gem install json

/usr/bin/gem:10:Warning: Gem::manage_gems is deprecated and will be removed on or after March 2009. /usr/bin/gem:23: uninitialized constant Gem::GemRunner (NameError)
No własnie tak sie nie da.

Sciagnij najnowsze ruby gems z: http://rubyforge.org/frs/download.php/45905/rubygems-1.3.1.tgz

pozniej:

oki@nil ~ $ tar zxf rubygems-1.3.1.tgz oki@nil ~ $ cd rubygems-1.3.1/ oki@nil ~/rubygems-1.3.1 $ ruby setup.rb
Sprawdz wersje: gem -v

i proboj jeszcze raz zainstalowac gema.