jaki mam problem? Ano zaczynam sobie działać z RoRem, stwierdziłem, że najlepiej zaczynać drobnymi kroczkami, więc na początek chciałem spróbować z oficjalnym guidem http://guides.rubyonrails.org/getting_started.html
Wszystko działa wspaniale, ale tylko z sqlite3.
Jeśli zamienię w config/database.yml
ustawienia na
development:
adapter: mysql2
encoding: utf8
database: blog_development
pool: 5
username: root // tu obojętnie czy root czy jakikolwiek inny username
password: mypasswd
socket: /tmp/mysql.sock
podczas rake db:create pojawia się taki oto komunikat:
rake db:create
rake aborted!
(): did not find expected key while parsing a block mapping at line 6 column 1
Tasks: TOP => db:create => db:load_config
Miło by było, gdyby mi ktoś wytłumaczył co źle robię. Podejrzewam, że to może być problem w dość dziwnej instalacji promowanej przez Ryana?
Jeśli zaczynasz, to na początek kompletnie olej MySQLa - na początek SQLite jest wg mnie o wiele lepszy do ćwiczeń, serio.
Domyślnie w configach też railsy ustawiają SQLite, więc nie będziesz musiał nic zmieniać w configach. : )
Spokojnie kontynuuję sobie z SQl3, ale jakoś tak bardzo nie lubię jak coś nie chce działać- Zwłaszcza, że z MySQL mam już doświadczenie i chciałbym jak najszybciej przenieść się na znajome wody ;]
Zapewne dla mniejszych “niezaawansowanych” aplikacji podczepianie ich pod tą kobyłę to przesada, ale chciałbym mimo wszystko wiedzieć, czy ten problem to jakaś wina w mojej konfiguracji aplikacji czy też instalacji railsów i innych gemów ;/
O jeny- nie miałem pojęcia, że te pliki konfiguracyjne są takie restrykcyjne nawet w spacjach.
tak czy siak jest krok naprzód:
[code=bash]kreto@PinkiePie:~/pac$ bundle exec rake db:create
rake aborted!
Please install the mysql2 adapter: gem install activerecord-mysql2-adapter (mysql2 is not part of the bundle. Add it to Gemfile.)
Tasks: TOP => db:create
(See full trace by running task with --trace)
kreto@PinkiePie:~/pac$ gem install activerecord-mysql2-adapter
ERROR: Could not find a valid gem ‘activerecord-mysql2-adapter’ (>= 0) in any repository[/code]
dodam, że zainstalowałem już dawno gem ‘mysql2’…
Zainstalowałeś gem mysql2, ale pewnie poleceniem ‘gem install’. W 3 linijce tego co wrzuciłeś jest napisane, żebyś dodał go do gemfile. Dodaj tam linijkę:
Ok, po dodaniu wpisu w gemfile, wszystko działa poprawnie.
(Dla potomnych zaznaczę jeszcze, że pojawia się stary dobry problem z tym, gdzie właściwie jest socket MySQL, ale wystarczy mysqladmin -p variables | grep socket
żeby uzyskać ścieżkę)