Problem z edycją rekordu

Witam, po raz kolejny uciekam się do Was z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu. Otóż chcę użytkownikowi aplikacji umożliwić edytowanie komentarzy przy postach z jednoczesnym uzupełnieniem ramek tym co jest obecnie zapisane w bazie. Próbowałem w ten sposób:

ODWOŁANIE W WIDOKU

link_to “Edytuj komentarz”, :controller =>“posts”, :action =>“commentedit”, :id => comment.id

KONTROLER

def commentedit @comment = Comment.find(params[:id]) end
Wszystko zdaje się dobrze działało, bo jak w widoku commentedit sprawdzałem @comment.text itp. to odwołania były prawidłowe.

Dlaczego więc przy takim kodzie:

form_for(@comment) do |f| f.label :text f.text_field :text f.submit 'Zmień' end
wywala mi błąd:

undefined method `comment_path’ ?

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam.

Bo nie trzymasz się REST

poinieneś tą akcję mieć nazwaną EDIT i mieć zrobionego routa resources … polecam podstawy poczytać, kurs wprowadzający do Rails na ich stronie głównej, Tak to wyjaśnione jest.

Jak chcesz by w tym co masz zadziałało to musisz dać jeszcze form_for :comment, :url => {:controller => ‘comments’, :action => …} jakoś tak ale coś na siłę próbujesz pod prąd płynąć.

Trzymaj się standardów, i będzie ok inaczej musisz wiedzieć co robisz

PS obejrzyj sobie Blog w 15 minut Rails cześć 2 chyba nowszej nie ma tam masz podstawy na filmie

Heh, uwielbiam to forum :slight_smile: Dziękuję Gotar, zrobiłem jak powiedziałeś (zgodnie z rest) i wszystko hula :slight_smile: Wcześniej nazwałem tak akcję ponieważ komentarze nie miały swojego kontrolera, i korzystały z kontrolera postów (wyświetlanie i usuwanie udało mi się tak zrobić), ale jak nakreśliłeś mi teraz drogę to widzę że faktycznie budowałem zamki na piasku zamiast iść po porządny budulec :slight_smile: Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!