Problem z FastCGI

Witam,
na hostingu, z którego korzystam po aktualizacji ralsów do 2.3.3 zaczęły się dziwne problemy. Co dziwniejsze, pozostały one, kied ręcznie zainstalowlem gema ze starą wersją (2.3.2).

Wszystko wydaje się działać normalnie - ale tylko z konsoli (script/console).
Natomiast wizytując stronę przez przeglądarkę, nie otrzymuję żadnej odpowiedzi. Z logów wynika, że problem leży gdzieś w FastCGI - w logach widać, że przy każdym wywołaniu FCGI pada z komunikatem:

[23/Jul/2009:09:18:48 :: 7140] starting [23/Jul/2009:09:18:48 :: 7140] Dispatcher failed to catch: undefined method `read' for class `FCGI::Stream' (NameError) /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/rack-1.0.0/lib/rack/handler/fastcgi.rb:7 /home1/nonotage/ruby/gems/gems/rails-2.3.2/lib/fcgi_handler.rb:103:in `process_request' /home1/nonotage/ruby/gems/gems/rails-2.3.2/lib/fcgi_handler.rb:153:in `with_signal_handler' /home1/nonotage/ruby/gems/gems/rails-2.3.2/lib/fcgi_handler.rb:101:in `process_request' /home1/nonotage/ruby/gems/gems/rails-2.3.2/lib/fcgi_handler.rb:78:in `process_each_request' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/fcgi-0.8.7/lib/fcgi.rb:117:in `session' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/fcgi-0.8.7/lib/fcgi.rb:104:in `each_request' /usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/fcgi-0.8.7/lib/fcgi.rb:36:in `each' /home1/nonotage/ruby/gems/gems/rails-2.3.2/lib/fcgi_handler.rb:77:in `process_each_request' /home1/nonotage/ruby/gems/gems/rails-2.3.2/lib/fcgi_handler.rb:76:in `catch' /home1/nonotage/ruby/gems/gems/rails-2.3.2/lib/fcgi_handler.rb:76:in `process_each_request' /home1/nonotage/ruby/gems/gems/rails-2.3.2/lib/fcgi_handler.rb:51:in `process!' /home1/nonotage/ruby/gems/gems/rails-2.3.2/lib/fcgi_handler.rb:23:in `process!' dispatch.fcgi:30 unhandled dispatch error
W logach serwera pokazuje się w tym momencie:

[notice] child pid 24913 exit signal Segmentation fault (11)

Przed update’em do 2.3.3 wszystko działało jak należy, po zmianie jedyne co modyfikowałem to environment.rb. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

A co wypluwa po ręcznym odpaleniu (z konsoli) dispatch.cgi? Powinno zwrócić kod strony powitalnej.

No i FCGI w 2009 roku? Prośba :wink:

Korzystam z dispatch.fcgi (zgodnie z tutorialami jakie znalazłem, z resztą wcześniej tak działało), a ten po uruchomieniu nie wypisuje nic.

Ale dispatch.cgi rzuca błędem:

/ruby/gems/gems/actionpack-2.3.2/lib/action_controller/cgi_process.rb:22:in `__send__': You have a nil object when you didn't expect it! (NoMethodError) The error occurred while evaluating nil.env_table from /ruby/gems/gems/actionpack-2.3.2/lib/action_controller/cgi_process.rb:22:in `dispatch_cgi' from /ruby/gems/gems/actionpack-2.3.2/lib/action_controller/dispatcher.rb:102:in `dispatch_cgi' from /ruby/gems/gems/actionpack-2.3.2/lib/action_controller/dispatcher.rb:28:in `dispatch' from ./dispatch.cgi:10
Co do 2009 roku - z chęcią skorzystał bym z czegoś lepszego ale nie mam takiej możliwości na dzielonym hostingu, którego używam. (chyba, że da się samemu podłączyć pod apache’a np mod_rails?)

Okazało się że błąd tkwi w gemie rack - póki co działający workaround znaleźć można tu: https://rails.lighthouseapp.com/projects/8994/tickets/2941