Hej,
Jest początkujący i mam taki mały problemik z uruchomieniem gettext.
Zrobiłem wszysto zgodnie z http://www.suite75.net/blog/dev/tutorial-gettext-for-rails-in-8-steps.html no i wszystko wydaje się ok
stworzyłem katalog po/pl_PL
uruchomiłem rake updatepo i za pierwszym razem stworzyło mi pliczek w /po/myapp.pot
Potem otwieram pliczek za pomocą Poedit, pod windows, robie tłuczenia, i probuje zapisac.
Wywala mi bład
12:12:46: C:\Documents and Settings\kku\My Documents\Aptana Studio\mpr\po\myapp.pot:7: invalid nplurals value
12:12:46: C:\Documents and Settings\kku\My Documents\Aptana Studio\mpr\po\myapp.pot:7: field `Language-Team' still has initial default value
12:12:46: msgfmt: found 2 fatal errors
powstaje plik /po/myapp.mo
potem robie rake makemo i nic sie nie dzieje, jak wykasiuje plik *.mo to ten plik sie nie tworzy
opcja --trace nic nie wnosi
teraz kolejny problem proba uruchomienia jeszcze raz rake updatepo konczy sie błędem.
C:\Documents and Settings\kku\My Documents\Aptana Studio\mpr>rake updatepo --trace
(in C:/Documents and Settings/kku/My Documents/Aptana Studio/mpr)
** Invoke updatepo (first_time)
** Execute updatepo
po/myapp.pot
c:/ruby/bin/rake.bat: No such file or directory - msgmerge po/myapp.pot tmp.pot
rake aborted!
You have a nil object when you didn't expect it!
You might have expected an instance of Array.
The error occurred while evaluating nil.empty?
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/gettext-1.10.0-mswin32/lib/gettext/utils.rb:56:in `msgmerge'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/gettext-1.10.0-mswin32/lib/gettext/utils.rb:72:in `msgmerge_all'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/gettext-1.10.0-mswin32/lib/gettext/utils.rb:121:in `update_pofiles'
C:/Documents and Settings/kku/My Documents/Aptana Studio/mpr/config/../lib/tasks/localization.rake:12
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:546:in `execute'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:541:in `execute'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:508:in `invoke_with_call_chain'
c:/ruby/lib/ruby/1.8/thread.rb:135:in `synchronize'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:501:in `invoke_with_call_chain'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:494:in `invoke'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:1931:in `invoke_task'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:1909:in `top_level'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:1909:in `top_level'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:1948:in `standard_exception_handling'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:1903:in `top_level'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:1881:in `run'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:1948:in `standard_exception_handling'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/lib/rake.rb:1878:in `run'
c:/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/rake-0.8.1/bin/rake:31
c:/ruby/bin/rake.bat:25
No ale nic, teraz probuje odpalić moją aplikacje i niestety nie widzie przetłumaczonych tekstów. Skopiowanie plikow pot i mo do katalogu pl_PL także nic nie wnosi, dodanie ?lang=pl także.
Ma ktoś jakiś pomysł co robie nie tak.
Z góry wielkie dzieki za odpowiedz
Krzysiek
PS.
Tak naprawde to ta apliakcja ma być tylko po polsku, ale chce mieć w jedynm miejscu wszystkie teksty, może jest jakiś prostrzy sposób na to