Już jakoś od miesiąca powoli uczę się Ruby, jednak napotkałem pewien problem związany z instalacją gemów. Po wpisaniu przykładowo:
sudo gem install feedtools
wyświetla mi się zamiast instalacji poniższy błąd:
ERROR: Loading command: install (LoadError)
no such file to load -- zlib
ERROR: While executing gem ... (NameError)
uninitialized constant Gem::Commands::InstallCommand
Szukałem w sieci rozwiązania, ale nic dokładnego nie znalazłem. Próbowałem według jednej z porad instalować libzlib-ruby, jednak nic to nie dało. Wiem że nie są spełnione jakieś zależności, ale nie wiem co dokładnie zainstalować. Zapewne to coś ze zlib, ale prosiłbym o dokładne informacje co trzeba doinstalować lub zrobić jeśli problem leży gdzieś indziej. Dodam że używam Ubuntu 10.04 i ruby kompilowałem ze źródeł i gem także pobierałem ze strony projektu, a nie z repo Ubuntu.
Przy okazji napiszę jeszcze, że przy próbie pobrania listy dostępnych gemów, czyli gem list --remote otrzymuję:
/usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require': no such file to load -- zlib (LoadError)
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems.rb:591:in `gunzip'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/remote_fetcher.rb:194:in `fetch_path'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/spec_fetcher.rb:262:in `load_specs'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/spec_fetcher.rb:227:in `block in list'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/spec_fetcher.rb:223:in `each'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/spec_fetcher.rb:223:in `list'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/spec_fetcher.rb:146:in `find_matching_with_errors'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/spec_fetcher.rb:173:in `find_matching'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/commands/query_command.rb:112:in `execute'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/commands/list_command.rb:31:in `execute'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/command.rb:278:in `invoke'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/command_manager.rb:133:in `process_args'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/command_manager.rb:103:in `run'
from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.9.1/rubygems/gem_runner.rb:63:in `run'
from /usr/local/bin/gem:21:in `<main>'
Proszę o pomoc.