Problem z instalacją RubyGems

Witam :slight_smile:
Zainteresowany railsami postanowiłem zainstalować i pobawić się tym frameworkiem na linuxie.
Niestety poległem przy instalacji RubyGems i nie wiem co z tym zrobić (dodam, że szukałem rozwiązania już po sieci ale bez pozytywnych rezultatów).
Wywala taki błąd:

/usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/remote_fetcher.rb:4:in `require': no such file to load -- zlib (LoadError) from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/remote_fetcher.rb:4 from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/source_index.rb:8:in `require' from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/source_index.rb:8 from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems.rb:501:in `require' from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems.rb:501 from /home/install/rubygems-0.9.2/./post-install.rb:81:in `require' from /home/install/rubygems-0.9.2/./post-install.rb:81:in `install_sources' from /home/install/rubygems-0.9.2/./post-install.rb:116:in `try_run_hook' from setup.rb:584:in `run_hook' from setup.rb:1322:in `exec_task_traverse' from setup.rb:1175:in `exec_install' from setup.rb:894:in `exec_install' from setup.rb:712:in `invoke' from setup.rb:681:in `invoke' from setup.rb:1359
SUSE 10.0
Ruby-1.8.5-p2

Na jednym z blogów znalazłem opis tego błędu i rozwiązanie w postaci doinstalowania zlib-devel - tak zrobiłem ale nie pomogło.

Jest juz pare takich tematów na forum… Tu masz ostatni o Ubuntu
Jest wzmianka o wiki rubyonrails - tam znajdziesz jak to zrobić w openSusie

aby uniknąć tego błędu trzeba ściągnąć ruby-zlib:
$ wget http://www.blue.sky.or.jp/atelier/ruby/ruby-zlib-0.6.0.tar.gz
i zainstalować:
$ tar -xzf ruby-zlib-0.6.0.tar.gz
$ cd ruby-zlib-0.6.0

ruby extconf.rb && make && make install

Możliwe, że dostaniemy błąd w stylu:

checking for deflateReset() in -lz… no
checking for deflateReset() in -llibz… no
checking for deflateReset() in -lzlib… no
checking for deflateReset() in -lzdll… no
*** extconf.rb failed ***

Wtedy należy zainstalować zlib i jego nagłówki (ja używam ubuntu, więc zrobiłem to przez synaptica).

Po zaintalowaniu zliba, i ruby-zlib można powtórzyć instalację gemów. Mi się udało :slight_smile: