Witam,
mam problem ze zmuszeniem gema will_paginate do działania na hostingu. Od razu mówię, że u mnie lokalnie wszystko działa w porządku, natomiast na serwerze…
Gema zainstalowałem tak, jak głosi instrukcja na jego stronie, czyli dodanie repo GitHuba do źródeł, potem zainstalowanie przez gem install mislav-will_paginate. Po wywołaniu gem query --local
gem znajduje się na liście, ale ani w samej aplikacji, ani w script/console, ani nawet w irbie nie mogę go załadować. Próbowałem require “will_paginate”, require “mislav-will_paginate”, gem “will_paginate” (nie zapominając o require “rubygems” gdzie trzeba), ale wszystko zawsze rozbija się o komunikat: MissingSourceFile: no such file to load
Czy ktoś potrafi mi pomóc?
Obstawiam problemy z GEM_PATH. Pogooglaj. Poszukaj też sobie gdzie dokładnie masz gemy (locate mislav-will_paginate) i spróbuj z tamtego katalogu (tudzież z katalogu (…)gems/mislav-will_paginate/libs) wejść w konsolę i zarequire’ować will_paginate. Albo odpal init.rb, który znajdziesz w katalogu z gemem.
I na pewno instalowałeś gema jako root? Bo mógł Ci wpaść do home’a…
po uruchomieniu init.rb pokazuje się też komunikat “no such file to load”.
jak wpiszę gem env, to pod GEM CONFIGURATION: jest
“gempath” => []
i jak zgaduję powinno tam coś być… jak można to zmienić? czy tam powinno być ustawione to co w GEM PATHS ?
EDIT: Udało się załadować gema kiedy odpaliłem irba w katalogu z plikiem will_paginate.rb… ale co zrobić, żeby działało też gdzie indziej?
Rozwiązanie znalazłem na jakimś forum, aczkolwiek nie mam pojęcia co tak naprawdę zrobiłem - jak ktoś będzie tak dobry, by mi wytłumaczyć (w końcu jaka nauka z rozwiązania, którego nie rozumiem), to będę naprawdę wdzięczny