Problem z relacjami

Witajcie.
Gdy już myślałem, że rozumiem relacje w RoR, przyszło zadanie, które mi udowodniło, że jednak do końca nie rozumiem tego :wink:
Mam sobie model battle - który w zamierzeniu zapisuje podstawowe dane na temat walki (kto walczy z kim, kiedy się kończy) oraz model battle_votes ,który przechowuje informacje o ocenach(kto na kogo głosuje w danej walce) -

# model/battle.rb class Battle < ActiveRecord::Base has_many :battle_votes end #model/battle_votes.rb class BattleVotes < ActiveRecord::Base belongs_to :battle end
tabela battle_votes ma kolumnę battle_id, która afaik powinna być używana jako klucz obcy domyślnie. docelowo jeszcze battle ma być powiązana relacją has_many->belongs_to z modelem user( póki co z tego zrezygnowałem, żeby nie komplikować dodatkowo problemu)

• próbuję teraz wyświetlić głosy z danej walki (dodałem ręcznie klika przykładowych danych ) i nie bardzo działa-

<% if !@battle.battle_votes.blank? %> <% for vote in @battle.battle_votes %> <%= debug vote%> <% end %> <% else %> brak <% end %>
wywala mi:

co robię źle? w jaki sposób wyświetlić dane?

Klasy activerecordowe powinny mieć nazwy pojedyncze (singular), a nie mnogie.
Czyli
class BattleVote < AR::Base

…faktycznie, coś mi się w mózgu zawiesiło, jak zrobiłem ten model - i zamiast szukać przyczyny w tej nazwie, to kombinowałem coś z tymi relacjami - dzięki za oświecenie :wink: