Jeśli Twoja aplikacja ma docelowo być w podkatalogu to w zależności od serwera jakiego używasz musisz dodać sobie regułkę rewrite, która będzie usuwać to “w_d” z wszystkich requestów. Jeśli używasz Apache’a to poczytaj o mod_rewrite
Uffff… udało mi się rozwiązać problem - z wykorzystaniem mod rewrite, ale było z tym trochę zabawy, dlatego jeżeli ktoś popełni błąd i kupi hosting w cal.pl to może znaleźć tu rozwiązanie.
Odpowiedzi od biura obsługi klienta nie znajdziecie… Cytuje mail który do mnie przyszedł:
"Witam serdecznie,
Bardzo mi przykro, nie jesteśmy programistami ROR. Proszę zapytać o poradę na jakimś forum poświęconym temu frameworkowi."
A oto jak obłsugiwać ROR w cal.pl (być może ktoś znajdzie lepsze rozwiązanie ale mi się nie udało)…
Wstęp: Jeżeli nie możesz utworzyć nowego projektu w direct adminie (tak - w DIRECT ADMINIE a nie jak podają w panelu klienta) to nie musi być Twoja wina - po prostu musisz do nich zadzwonić bo coś masz schrzanione na koncie. http://www.dokumentacja.cal.pl/content/2/155/pl/rubyonrails-_-ror-jak-i-gdzie.html?highlight=ror - instrukcja dla początkujących też nie jest prawdziwa - po prostu klikasz ‘ROR’ i tworzysz
kiedy mamy już stworzony projekt ror o jakiejś nazwie ‘nazwa’ tworzy nam sie katalog Rails/nazwa/wszystkie_pliki_ror . Naszym adresem po którym możemy odwołać się do projektu ror jest naszadomena.pl/nazwa . Teraz gdy chcemy utworzyć jakiś kontroler będziemy wywoływali go poprzez naszadomena.pl/nazwa/nazwa_kontrolera/nazwa_metody . I w tym momencie Rails się gubi bo nazwę projektu traktuje jak nazwe kontrolera. Aby to przetestować polecam stworzyć kontroler o takiej samej nazwie jak nazwa projektu - wtedy zadziała
rozwiazać to można poprzez stworzenie pliku .htacces w katalogu naszej domeny o następującej treści:
Chciałbym się zapytać jak to wygląda ze strony prawnej:
kupiłem hosting w cal.pl, oferują tam m.in hosting dla Rora. Na początku wogóle nie mogłem używać modułu do tworzenia projektów ror, dopiero po mailach do ich administratorów coś zmienili i zaczęło działać. Ale … i tak jak tworze projekt nie działa on normalnie - musze kombinować z htaccessem, to pomaga ale nie do końca (problemy z ładowaniem styli jsów). Gdy piszę do nich maila że mają złą usługę ROR gdyż tworzy mi projekt w stylu domena.pl/RAILS/ gdzie RAILS odbierany jest przez framework jako kontroler (a w rzeczywistości to folder), odpisują mi że nie są programistami i to nie ich problem…
mam im wiercić dziurę w brzuchu że mnie lekko mówiąc ‘oszukali’ oferując hosting RORa (gdyż nie działa ona prawidłowo)? Czy moje pretensje są słuszen?
Ja też miałem z nimi sporo problemów. Jak pisałem do pomocy technicznej to odpowiedzi kończyły się na tym, że zapewne coś źle robię i odsyłali do swojej niekompletnej dokumentacji. Ostatecznie zrezygnowałem z ich usług.