Witajcie mam problem z konfiguracją routes-ów w Ruby, korzystałem z dość przyjemnego turtoriala RailsSpace, dostępnego tylko w wydaniu książkowym, niestety. Nie działa jw routes (przekierowanie) do arkusza stylów css. Dostępny jest on pod ścieżką /stylesheets/style.css.
Nie wiem, czy to coś pomoże w rozwiązaniu problemu, dodam zawartość routes.rb, prosilbym o wyjaśnienie w czym tkwił mój problem, albowiem narazie zapoznaje się z Rails-ami
[code]ActionController::Routing::Routes.draw do |map|
map.resources :blogs do |blog|
blog.resources :posts do |post|
post.resources :comments
end
end
The priority is based upon order of creation: first created -> highest priority.
Ja też nie rozumiem w czym tkwi problem. Routing dotyczy tylko i wyłącznie dynamicznych zasobów (tych które są obsługiwane przez kontrolery). CSSy zazwyczaj (w 99% przypadków) nie są generowane dynamicznie tylko siedzą sobie w katalogu /stylesheets/ serwera WWW i są serwowane całkowicie z pominieńciem Ruby on Rails.
Obadaj funkcję: stylesheet_link_tag która wygeneruje odpowienie wpisy w sekcji head dokumentu (trzeba dodać w layoucie).
Dobra, sprawdziłem i faktycznie, problem nie leży po stronie routes. Chodzi o złe generowanie ścieżki przez stylesheet_link_tag, zamiast generować ścieżkę: stylesheets/site.css to generuje ją z jakimiś cyframi stylesheets/site.css?27228782728 i to jest cały problem mam rails-y 2.2.3. Proszę pomóżcie, próbowałem już z pochodnymi funkcjami, ale problem jest ten sam. Zasadniczo mógłbym podać CSS-a w zancznikach HTML, ale wolę rozwiązać to na poziomie ruby-ego.
Internal Server Error
private method `gsub!' called for #<Class:0xb6ff44dc>
WEBrick/1.3.1 (Ruby/1.8.7/2010-01-10) at localhost:3000
dodam jeszcze, że błąd nie pokazuje się, gdy wejdę w tą ścieżkę bez 0 na końcu Wiecie o co chodzi może to wadliwa konfiguracja serwera ubuntu 10.04 ruby 1.8.7 rails 2.2.3
ale to 0 na końcu wadzi, bo bez 0 wchodzi przeglądarka w arkusz CSS, a z 0 nie
takie mam wrażenie, że to może być wadliwa konfiguracja serwera, albo trybu development samego, jeśli to da się skonfigurować, bo gdy wejdę zaraz po starcie serwera jest ok, po odświeżeniu strony już akrusz CSS nie jest dołączany.
Zainstaluj sobie mongrela lub thina - te serwery są pewniejsze i nie przypominam sobie żebym miał z nimi kiedykolwiek problem. Z webrickiem (którego używasz) za to tak.
Dobra to ja instaluję inny serwer
Słuchajcie panowie, tak widzę wszyscy, co odpowiadają, z Krakowa. Może jakiś projekt byśmy wspólnie stworzyli, bo RoR to jak narazie mało popularna, a za to wydajna technologia. Mam kilka pomysłów i szukam współpracowników, jeśli macie chwilę wolnego czasu to zapraszam do kontaktu Może uda się stworzyć coś ciekawego, a przy okazji się poduczyć i może kasy coś wpadnie