Problem z routingiem

Witam jestem młody na forum więc będę starał się opisywać problem dokładnie

mapuję w ten sposób
map.root :controller => ‘numbers’, :action => ‘show’, :id =>
“#{Number.find(:all, :order => ‘month DESC’).first.id}”

i jest wszystko oki znajduje mi najnowszy numer (zapewne da się to zrobić “ładniej” ale tak jak wspomniałem …zaczynam… :slight_smile: )
i przekierowywuje do niego jednak w adresie strony jest pusto w sensie tylko / , a zależało by mi na otrzymaniu np: /numbers/4
gdzie 4 to id numeru, lub ( a to by było extra aby wyświetlił zamiast id datę w postaci rrrr-mm ) czyli np: /numbers/2009-09

ojej, jeden z lepszych potworków, jaki widziałem :wink:
map.root jest do opisywania, co ma być na stronie głównej (czyli właśnie pod /)
Lektura do poduszki

oki dzięki :slight_smile:

Skoro zmapowałeś root, to czego tam nie zrobisz będzie miało w przeglądarce adres “/”.

Swoją drogą jeden z najpaskudniejszych wpisów w routes.rb jaki kiedykolwiek widziałem (nawet nie wiedziałem że tak można!).
Najlepiej zmapuj to na akcję (typu “last” w numbers_controller), która znajdzie ostatni numer i wykona redirect (wtedy będziesz miał już jak trzeba, tj. /numbers/id).

spojrzałem na tego posta jeszcze raz (nie mogę wyjść z podziwu :wink: ) i mam dla Ciebie jeszcze jedną lekturę:
Active Record -jeśli pobierasz tylko jeden rekord, to nie pobieraj z bazy wszystkich, by potem korzystać tylko z pierwszego - od razu pobierz jeden za pomocą .find(:first)

szczerze mówiąc, to ja też byłem zdziwiony, że da się coś takiego zrobić :wink:

początki są ciężkie … ale dzięki za pomoc jeszcze raz :slight_smile:

ciezkie ale jakies fajne nikt z nas by nawet nie wiedzial do tej pory ze tak mozna, a tu patrz. Trzeba byc poczatkujacym by miec tak świeże i odkrywcze spojrzenie

:slight_smile: dzięki ale wolałbym nie zaskakiwać :slight_smile:

a jak zrobić żeby zamienić /numbers/id na /numbers/09-2009 tak żeby nie pobierał z url’a id numberu tylko posługiwał się formatem daty tego id 09-2009 kolumny month w tabeli numbers

http://www.jroller.com/obie/entry/seo_optimization_of_urls_in