Problem z script/generate controller

Witam,
To mój pierwszy post tutaj. Jestem początującym w ROR i ogólnie w programowaniu. Będzie ciężko :wink:

Do rzeczy:

System Windows 7 RC <- tak tak…
Zainstalowane Instant Rails 2.0 .
Ruby version 1.8.6
RubyGem version 1.0.1
Rails 2.0.2

Z okna Instant Rails odpalam konsole.
Wpisuje:

ruby script/generate controller Index

i pojawia się błąd(muszę go przepisać bo jestem w pracy i część netu zablokowana):
SyntaxError: compile error
(irb):1 syntax error, unexpected tIDENTIFIER, expecting kDO or ‘{’ or ‘<’
ruby script/generate controller Index
^
from (irb):1

Pomoże ktoś ?
Dziękuje.

Musisz wpisać ta komendę w linii poleceń systemu, a nie w irb (konsoli Ruby’ego). Poza tym będzie OK. Witamy na forum :slight_smile:

dzięki za szybką odpowiedź :slight_smile:

Ale w miedzy czasie zrobiłem to samo na 2 kompie w pracy, ale z XP.
Rzeczywiście wpisywałem to w niewłaściwe miejsce…
A już myślałem, że to wina Se7en :wink:
Dzięki i pozdrawiam!

albo w RubyGemsPackageManager (w menu windowsa powinien byc po instalacji Rubyego), ja z tego wszystko odpalam, gems, script/plugin|server etc

Nie mam nic takiego. Instant Rails czegoś takiego nie utworzył. Na razie jest ok. Do następnego problemu :wink:
Edit:

Jest problem, a mianowicie udało mi się utworzyć przez cmd kontroler “Site” oraz jakies widoki - ok.
Ale w momencie kiedy zrobiłem restart kompa, przez cmd już nie działają mi żadne komendy Ruby… Jest tylko tekst że “Ruby” nie jest rozpoznawalna jako komenda…

Nie za bardzo to rozumiem…
Nie działa komenda rails -d mysql cos_tam którą wykonuje w katalogu rails_apps, ani script/destroy controller wykonana w katalogu rails_apps\mojawitryna

?

Edit:
Szybko się uczę :wink:
Sprawa załatwiona. Konsole CMD należy odpalać z poziomu aplikacji Instant Rails a nie START->RUN->CMD.