Mam problem z edytorem textu tiny_mce. Tworzę dowolny tekst który póżniej wyświetlany jest na stronie. Niestety tekst ten wyjeżdza mi poza div’a. Czy jest możliwość automatycznego podziału tego tekstu przez tiny_mce i dopasowanie do szerokości diva’a w którym ma być wyświetlany tekst?
tiny mce raczej tego nie zrobi.
Najlepiej to przemielić w rubim:
def wrap_text(text, max = 30)
if text.length > max
text.scan(/.{1,#{max_width}}/).join("<wbr>")
else
text
end
end
W razie czego więcej o wbr: http://www.quirksmode.org/oddsandends/wbr.html
jest z tym problem, funkcja jest wporzadku ale gdy przechowuje w bazie tekst ze znacznikami html znacznik jest wrzucany czasami do definicji stylów tego tekstu co robi duże zamięszanie i rozwala style, trzeba by najpierw podzielić tekst zanim tiny_mce wrzuci swoje znaczniki html i zostanie zapisane do bazy
A jak zrobiłeś tego diva, że tekst wychodzi poza niego? Przecież tekst w divie jest automatycznie łamany w przeglądarce i nigdzie nie wychodzi.
Czy koniecznie potrzebujesz edytora WYSIWYG? Ja zastosowałem tiny_mce w jednym projekcie i w mojej opinii jest beznadziejny :). Ma milion opcji ale nic nie działa dobrze. Zamiast niego zrobiłem teraz zwykłe textarea + textile.
div ma następujące atrybuty:
width: 450px;
max-width: 450px;
overflow:hidden;
text-wrap: suppress;
word-wrap: break-word;
działa dobrze pod IE7 a pod Firefox 3.04 nadmiarowa część słowa jest ucinana (niewidoczna) można dać zamiast overflow: hidden - overflow:scroll lepiej to wygląda
[quote=ronin]A jak zrobiłeś tego diva, że tekst wychodzi poza niego? Przecież tekst w divie jest automatycznie łamany w przeglądarce i nigdzie nie wychodzi.
Czy koniecznie potrzebujesz edytora WYSIWYG? Ja zastosowałem tiny_mce w jednym projekcie i w mojej opinii jest beznadziejny :). Ma milion opcji ale nic nie działa dobrze. Zamiast niego zrobiłem teraz zwykłe textarea + textile.[/quote]
Textile jest cool, ale tiny również, jest plugin gdzie jest wsparcie dla attachment_fu i will_paginate, trzeba jeszcze w nim podłubać, aby niektórych polskich znaków nie zastępował sieczką ‘special characters’.
[quote=ronin]A jak zrobiłeś tego diva, że tekst wychodzi poza niego? Przecież tekst w divie jest automatycznie łamany w przeglądarce i nigdzie nie wychodzi.
Czy koniecznie potrzebujesz edytora WYSIWYG? Ja zastosowałem tiny_mce w jednym projekcie i w mojej opinii jest beznadziejny :). Ma milion opcji ale nic nie działa dobrze. Zamiast niego zrobiłem teraz zwykłe textarea + textile.[/quote]
A próbowałeś kiedyś nauczyć statystyczną Panią Basię, która boi się komputerów, nauczyć korzystania z textile?
Dlatego własnie się pytałem W takiej sytuacji textile raczej nie zda egzaminu
Spróbuj pobawić się tym regexpem do wstawiania wbr, ewentualnie napisz jakąś metodę, która by przeszła przez tekst i powstawiała tylko w tekście, który nie jest zawarty w środku tagów.