Problem z tłumaczeniem daty

W sumie dziwna wprawa w trybie developerskim data na stronie jest tłumaczona (jest po polsku), gdy przełączę na produkcyjny (ta sama maszyna) jest już po angielsku (inne komunikaty są tłumaczone).

Aplikacja jest w Rails 3

Kawałek kodu:

%p{:class => 'when right'}= l(post.created_at, :format => :long)

tłumaczenie w pliku

[code]cat config/locales/pl.yml

Polish translations for Ruby on Rails

by Jacek Becela (jacek.becela@gmail.com, http://github.com/ncr)

pl:
number:
format:
separator: “,”
delimiter: " "
precision: 2
currency:
format:
format: “%n %u”
unit: “PLN”
separator: “,”
delimiter: " "
precision: 2
percentage:
format:
delimiter: “”
precision:
format:
human:
format:
precision: 1
storage_units:
format: “%n %u”
units:
byte:
one: “bajt”
other: “bajty”
kb: “KB”
mb: “MB”
gb: “GB”
tb: “TB”

date:
formats:
default: “%Y-%m-%d”
short: “%d %b”
long: “%d %B %Y”

day_names: [Niedziela, Poniedziałek, Wtorek, Środa, Czwartek, Piątek, Sobota]
abbr_day_names: [nie, pon, wto, śro, czw, pia, sob]

month_names: [~, Styczeń, Luty, Marzec, Kwiecień, Maj, Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień, Październik, Listopad, Grudzień]
abbr_month_names: [~, sty, lut, mar, kwi, maj, cze, lip, sie, wrz, paź, lis, gru]
order: [ :year, :month, :day ][/code]

Jakiś pomysł gdzie może być błąd? Jedyna różnica to to że na produkcyjnym jest apache z passenger, a na dev webrick

no i środowisko production a nie development. Jak odpalisz lokalnie z przełącznikiem -e production to masz tłumaczone nadal poprawnie?

Sprawdziłem i jest ok jest po polsku, więc wychodzi na to że to coś z passengerem? Ale jak to może mieć jakikolwiek wpływ?

Witam.
Rozwiązałeś problem? Mam coś podobnego, na lokalu wszystko ładnie śmiga po przeniesieniu na produkcje tłumaczenia formularza są ok ale te które wrzucam przez I18n.t(… daje en. Jak sprawdzam I18n.locale lokalnie daje pl na serwerze daje en.

Czy zmienna środowiskowa LANG lub LC_ALL ma tu jakiś wpływ? Sprawdź czy się nie różnią.

Rozwiązałem to dodając do application.rb wpis config.i18n.locale = :pl

Pozdrawiam