Mam strone - http://yourspace.x25.pl/
kiedy klikniemy na zaloz nowe konto
wyswietla nam sie formularz do rejestracji i teraz mam konflikt z logowaniem u gory - logowanie to plik /views/user_sessions/new.html.erb
a rejestracja to views/user/_form.html.erb
wpsialem zeby walidowal username
class User < ActiveRecord::Base
validates_presence_of :username
acts_as_authentic
end
i teraz kiedy wpisze wszystkie pola oprocz username dostaje blad
Showing app/views/user_sessions/new.html.erb where line #2 raised:
Called id for nil, which would mistakenly be 4 – if you really wanted the id of nil, use object_id
kiedy wyrzuce caly kod z /views/user_sessions/new.html.erb to jest ok walidacja dziala , jak to rozgraniczyc zeby logowanie nie robilo konfliktu z rejestracja
Przerobilem sobie logowanie na partiala ale nadal jest konflikt , jak mam rejestracje i logowanie na jednej stronie to mi sie burzy
RuntimeError in Users#create
Showing app/views/user_sessions/_form.html.erb where line #2 raised:
Called id for nil, which would mistakenly be 4 – if you really wanted the id of nil, use object_id
Poradzilem sobie w ten sposob ze dla kontrolera user mam inny layout i dla niego zalaczam inny top ktory nie ma opcji logowania i chodzi wszystko ladnie
ale jezeli dalby rade ktos wytlumaczyc mi jak zrobic zeby mogly byc 2 formularze na jednej stronie czyli logowania formularz i rejestracji i zeby one sie ze soba nie gryzly to bylbym wdzieczny pozdrawiam
Dziwna sytuacja, tym bardziej że te pola formularza się inaczej nazywają. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że przy rejestracji od razu logujesz użytkownika i to nawet wtedy gdy nie jest on poprawny i nie został zapisany