Problem z walidacją w simple_form

Cześć,
Szukałem na forum, ale nie znalazłem tematu, który rozwiązałby mój problem, tak więc chciałem prosić Was o pomoc :wink: Jestem w początkowym stadium nauki i napotkałem problem z walidacją, a mianowicie, napisałem formularz:
<%= simple_form_for @weight do |f| %> <%= f.association :gender, prompt: "-- Wybierz płeć --", label: "Płeć:" %> <%= f.input :name, label: "Nazwa:" %> <%= f.input :max_weight, label: "Maksymalna waga (KG):" %> <%= f.submit class: "btn btn-success", value: button_name %> <% end %>
Następnie walidację do tych pól:
validates :name, :max_weight, :gender_id, presence: true
Problem polega na tym, że nie wyświetlają mi się błędy, które by sugerowały, że należy wypełnić pola. Walidacja działa, testowałem ją w konsoli, ale gdy wysyłam pusty formularz to automatycznie przenosi mnie do akcji, w której wyświetla się flash notice, odnośnie tego, że post został dodany, lecz tak naprawdę nie został dodany do bazy. Nie wiem co zrobić, czy powinienem dodać jakiś kod do obsługi takich właśnie błędów w partialu?
Z góry dzięki za pomoc! :slight_smile: Pozdrawiam.

Pokaż jak wyglądają model i controller

Po kilku godzinach zorientowałem się, że nie dodałem w kontrolerze instrukcji warunkowej odnośnie zapisu do bazy. Już wszystko jest ok, ale dzięki za zainteresowanie :slight_smile:

Moja rada to zrezygnuj z simple_form, podobnie jak railsy w ruby tak simple_form w railsach ukrywa wiele rzeczy. Przez co dla początkujących pozwala na szybkie tworzenie formularzy, ale jak jest jakiś problem, to początkująca osoba nie wie tak naprawdę co się dzieje.

Ok, tak zrobię, najpierw nauczę się pisać zwykłe formularze. Dzięki!