Mam problem z wczytywaniem plikow .yml. Mianowicie chodzi o to ze jak je wczytuje i wyswietlam za pomoca “inspect” to kolejnosc wczytanych danych jest inna niz w pliku z ktorego wczytywalem. Uzywam podstawowej biblioteki yaml i wczytuje za pomoca YAML::load_file(plik).
Wersja ruby-iego: ruby 1.8.7 (2009-06-12 patchlevel 174)
Wie ktos moze jak to naprawic, lub zna jakis inny sposob wczytywanie plikow yml ?
Jeżeli korzystasz w yamlu z hashy i korzystasz z rubiego 1.8.x to hashe(tablice asocjacyjne) nie zapamiętują kolejności.
Jeżeli chcesz żeby zachowywały użyj ActiveSupport::OrderedHash.
Aczkolwiek nie wiem jak się zachowują przy serializacji i deserializacji do yaml.
Jeżeli korzystasz z ruby 1.9.x to nie powinieneś mieć takiego problemu.
all:
menu:
main:
name: Main Menu
class: gySpacerMenuItem
children:
homepage:
label: Auctions
route: @homepage
history:
label: History
route: @history
how_it_works:
label: Help
route: @how_it_works
children:
how_it_works:
label: Help
route: @how_it_works
faq:
label: FAQ
route: @faq
edit_profile:
label: My account
route: @edit_profile
children:
overview:
label: Overview
route: @edit_profile
requires_auth: true
buy_biddies:
label: Buy biddies
route: @list_bid_packs
coupon_code:
label: Enter coupon
route: @coupon_code
Tak wyglada to co mam.
Sprawdze jeszcze to co piszesz z ActiveSupport i zmienie wersje rubiego na 1.9.x
Niestety potrzebuje ustalonej kolejnosci, poniewaz jest to kawalek pliku konfiguracyjnego z elementami menu, dla ktorych kolejnosc w pliku odpowiada kolejnosci na stronie. Nie moge tez posortowac kluczy, bo to tez wplynie na ich kolejnosc.
A znacie moze jakies inne rozwiazanie, zeby zmienic zawartosc odpowienich pol pliko yaml-a ?? Dosyc mocno tego potrzebuje, a nie chcialbym juz rezygnowac z rubiego ;/
[quote=Arsen7]A podobno chcieli to zmienić w nowszych rubich. Czy to może dokumentacja jest nieaktualna?
@suleks: A po co Ci ustalona kolejność danych? Na pewno tego potrzebujesz? Może użyj tam tablicy?[/quote]
z tego co czytałem w ruby1.9 hash trzyma kolejność wprowadzania
proponowałbym zainteresować się strukturami drzewiastymi. Zniknie Twój problem kolejności.
Nie pamiętam dokładnie nazwy bardzo skutecznej mtody: (byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś przypomniał), polega ona na opisaniu lewych i prawych stron drzewa
z prostego obliczenia wiemy że nasz root ma 11 potomków ([24 - 1] -1)/2 => wzór ([rgt-lft]-1)/2
mamy w nim poddrzewa alfa, beta, delta i odpowiednio wiemy odrazu ile zawierają potomków (ten sam wzór) => odpowiednio 3, 4, 1 z czego poddrzewo beta zawiera mniejsze poddrzewo - “dodatni” z dwoma potomkami “zerowy” i “niezerowy”
jeżeli pragniemy wybrać całe drzewo bierzemy wszystkie właściwości lft elementów mniejsze od rgt root-a i właściwości rgt elementów większe od lft root-a [select * from tree WHERE lft < 24 AND rgt > 1 (z ASC dla lft)]
dlatego o niebo lepszym miejscem na przechowanie czegoś takiego jest baza danych. Oczywiście plik też zda egzamin ale mechanizm jest chyba trudniejszy w implementacji.
taka struktura jest prosta i szybka w czytaniu, również poddrzew , jednak trudniejsza i woleniejsza w utrzymaniu/edycji… z uwagi na konieczność przekształcenia całego drzewa (lub prawie całego) przy dodawaniu i usuwaniu elementów
Nie wiem chłopaki. Nie chce mi się grzebać w dokumentacji i sprawdzać czy w ruby 1.9. hash zachowuje kolejność czy nie, ale przy odrobinie zapału można to samemu sprawdzić.
Z mojego doświadczenia wynika, że owszem zachowuje.
Hash nigdy nie miał zachowywać kolejności. W Railsach 2.x istniała klasa ActiveSupport::OrderedHash (o której nie było ani słowa w dokumentacji) i dobrze spełniała rolę hasha z kolejnością. Coś podobnego miało być zaimplementowane w Ruby 1.9, ale tutaj moja wiedza jest mocno przestarzała (interesowałem się tematem dwa lata temu).
Są dwa wyjścia. Albo zgadywać czy hash w danej wersji rubiego i railsów zachowuje kolejność, albo przyjąć, że nie zachowuje i użyć obiektów, które potrafią kolejnością zarządzać.
Pytanie: jak w hashu zmienisz kolejność opcji menu?
Sugeruję jednak użyć tablicy. Mniej problemów.
Compared with arrays, hashes have one significant advantage: they can use any object as an
index. And, as of Ruby 1.9, you’ll find something that might be surprising: Ruby remembers
the order in which you add items to a hash. When you subsequently iterate over the entries,
Ruby will return them in that order.
strona 91 Pragmatic.Bookshelf.Programming.Ruby.1.9