Problem z widokiem

Na samym początku przepraszam za tytuł tematu po prostu ciężko nazwać racjonalnie mój problem.
Od razu chcę powiedzieć że z ruby’m mam do czynienia od kilku dni. Mój problem wygląda następująco. Robię sobie pewien tutorial w celach edukacyjnych który znajduje się pod adresem Tutorial radrails zgodnie z jego treścią tworze nowy projekt -> uruchamiam serwer -> tworze bazę w mysql -> tworzę migrajcę bazy i przekształcam co mniej więcej wygląda tak:

[code]class StworzNotke < ActiveRecord::Migration
def self.up
create_table “notes” do |t|
t.column “tytul”, :string
t.column “tresc”, :text
end
end

def self.down  
       drop_table "notes"  
 end 

end[/code]
następnie w rake tasks wybieram db:migrate i podaje nawę notes. Baza danych tworzy się pomyślnie. Później z Generators wybieram opcje scaffold i generuje dla nazwy note
i do tej pory wsystko działa tylko gdy teraz wejdę na lokalhosta i wpiszę notes wyświetla mi tytuł strony i new notka a zgodnie z tutorialem powinienem mieć wyświetlone takie coś

Nie wiem o co chodzi robię wszystko po kolei tak jak jest to robione w tym tutorialu
ps. mam nadzieje że zrozumiecie o co mi chodzi bo trochę to mało estetyczne
Z Góry Dzięki

Mógłbyś to nieco jaśniej wyłuszczyć? Bo nie bardzo rozumie, czym to się różni od tego na obrazku.
Weź też pod uwagę, że tutorial powstał (chyba) dla railsów 1.2 a Ty używasz najpewniej 2.1.

Moim zdaniem to po prostu kosmetyczna różnica w widoku wygenerowanym przez scaffold. Znajź ‘app/views/notki’ i sobie zmień. To nie jest żaden błąd.

Tłumacząc wszystko wprost to u mnie nie wyświetla automatycznie na stronie tego co znajduje się w bazie danych np. w screencas’cie w którym w 15 minut tworzony jest silnik bloga tworzona jest baza danych i kolumny które się w niej pojawiają od razu pojawiają się na stworzonej stronie a u mnie nie właśnie o to mi chodzi

Poprzednicy mają rację - używasz tutoriala dla wersji 1.2.x.. W RoR 2.1 scaffolding działa odrobinkę inaczej.. W takim wypadku najlepiej użyć od razu polecenia np.:

./script/generate scaffold Note tytul:text tresc:text

Celowo użyłem angielskiego odpowiednika “Note”, ponieważ RoR dopasowuje nazwy (liczba mnoga i pojedyńcza).

W RoR 2.1 nie istnieje już tzw. dynamiczny scaffolding.. W wersji 2.1 scaffold generujesz raz, a następnie przerabiasz ręcznie jeśli zachodzą jakieś zmiany w bazie danych. Proponuję lekturę “Agile..” wydanie 3 (aktualnie w wersji beta, do kupienia za jakieś 20$).

Jeśli mogę coś jeszcze doradzić - pamiętaj, że klasa to OBIEKT, a więc przy nazewnictwie nie używaj czasowników np. class StworzNotke (zgodnie z konwencją czasowniki to odpowiedniki funkcji, obiekty to najczęściej rzeczowniki, a zmienne/atrybuty to przymiotniki).

Mam nadzieję, że dobrze zorzumiałem problem :wink:

Robię trochę OT, ale pozwolę się nie zgodzić :slight_smile: Zmienne i atrybuty (a właściwie ich nazwy) raczej rzadko są przymiotnikami - zazwyczaj to też są rzeczowniki. Co najwyżej ich wartości mogą być przymiotnikami, np. @color = :red albo @size = :big.
Z drugiej strony, dzięki konwencji z pytajnikiem w sygnaturze metody, czasami ich nazwy są przymiotnikami, np. big?, empty?, red?

Oczywiście racja - chodziło mi bardziej o odniesienie Ruby to normalnego języka (mówionego). Niepotrzebnie użyłem określenia “konwencja”. :wink: