Witam
Pracuje nad własnym pierwszym projektem w RoR od 6 miesięcy, jak dotąd wszystko ładnie śmigało. Problem pojawił się przy Apachu.
Wyjaśniam
Chodzi o will_paginate, na mongrelu na localu wszystko działa jak trzeba, natomiast gdy odpalam przez apacha wrzucając do sieci wyrzuca mi błąd “undefined method will_paginate”.
Sprawdziłem gemy i will_paginate jest na liście(wersja 2.3.11), więc pomyślałem, że może to wina wersji więc dograłem 2.3.14, ale nadal nic.
W environment dodałem ten gem. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego tak się dzieje. Korzystam z Rails’a 2.3.4, proszę o jakieś rady w tej kwestii.
Jeszcze wspomnę, że baza jest na mysql’u w wersji development (dodałem odpowiednią linijkę w httpd) i użyłem passengera.
I jeszcze jedno pytanko odnośnie folderu /vedus/plugin mimo, że mam parę pluginów zainstalowanych to nie ma ich w wspomnianym wcześniej folderze. Czy tak powinno być ?? Czy raczej mam się tym martwić?
Pozdrawiam i jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę piszcie
zainstalowane są w :
/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/will_paginate-2.3.14/lib/will_paginate
/usr/lib/ruby/gems/1.8/gems/will_paginate-2.3.11/lib/will_paginate
/usr/lib/ruby/gems/1.8/doc/will_paginate-2.3.14/rdoc/files/lib/will_paginate
/usr/lib/ruby/gems/1.8/doc/will_paginate-2.3.11/rdoc/files/lib/will_paginate
Nie wiem czy to jest istotne, ale na wszelki wypadek napiszę, że mój internet to neostrada ( ), ale router livebox jest dobrze skonfigurowany, czyli porty 80 są otwarte. Nie wiem czy to jest ważne, po prostu szukam przyczyny błędu.
Czy możesz wrzucić kod pokazujący jak i w którym konkretnie pliku w config/ definiujesz użycie tego gema? Czy możesz spróbować zamrozić gem will_paginate do vendor/gems/?