Problem z wrzuceniem aplikacji na serwer

Witajcie,
Mam aplikację którą chce wrzucić na serwer. Na localhoscie działa w trybie produkcji bez problemu na serwerze już nie. Dostaję taki błąd

ExecJS::RuntimeUnavailable in Home#index Could not find a JavaScript runtime. See https://github.com/sstephenson/execjs for a list of available runtimes. (in /usr/home/miles/ciach/public_ror/app/assets/javascripts/home.js.coffee)
Node jest na serwerze zainstalowany(node -v zwraca 0.6.19) pozatym do Gemfile dopisalem gem ‘therubyrhino’ ale dalej nie mogę się pozbyć tego erroru. A ten plik to automatycznie wygenerowany nic w nim nie zmieniałem. Z tego co się orientuje to strona jest ostowana z Passengera.
Z góry dziękuje za pomoc
Artur

pokaż cały gemfile

[code]source ‘https://rubygems.org

gem ‘rails’, ‘3.2.6’

Bundle edge Rails instead:

gem ‘rails’, :git => ‘git://github.com/rails/rails.git’

gem ‘sqlite3’
gem ‘mysql2’
gem ‘rb-readline’
gem ‘gon’

Gems used only for assets and not required

in production environments by default.

group :assets do
gem ‘sass-rails’, ‘~> 3.2.3’
gem ‘coffee-rails’, ‘~> 3.2.1’
gem ‘therubyrhino’

See https://github.com/sstephenson/execjs#readme for more supported runtimes

gem ‘therubyracer’, :platforms => :ruby

gem ‘execjs’
gem ‘uglifier’, ‘>= 1.0.3’
end

To use ActiveModel has_secure_password

gem ‘bcrypt-ruby’, ‘~> 3.0.0’

To use Jbuilder templates for JSON

gem ‘jbuilder’

Use unicorn as the app server

gem ‘unicorn’

Deploy with Capistrano

gem ‘capistrano’

To use debugger

gem ‘debugger’[/code]

wywal # z gem ‘therubyracer’, :platforms => :ruby i daj znać

Jest problem nie można zkompilować natywnego rozszerzenia. A można jakoś bez tego?

wklej dokładnie co wywaliło

make compiling v8_weakref.cpp compiling v8_string.cpp compiling v8_function.cpp compiling v8_external.cpp v8_external.cpp:10: warning: '<unnamed>::references' defined but not used compiling v8_locker.cpp In file included from v8_locker.cpp:2: v8_locker.h:6:7: warning: no newline at end of file v8_locker.cpp: In function 'VALUE<unnamed>::Unlock::Delete(VALUE)': v8_locker.cpp:85: warning: control reaches end of non-void function v8_locker.cpp: In function 'VALUE<unnamed>::Lock::Delete(VALUE)': v8_locker.cpp:45: warning: control reaches end of non-void function compiling v8_exception.cpp v8_exception.cpp:10: warning: '<unnamed>::stack' defined but not used compiling v8_try_catch.cpp compiling rr.cpp rr.cpp: In function 'VALUE rr_define_finalizer(VALUE, void*, VALUE)': rr.cpp:48: warning: control reaches end of non-void function compiling v8_v8.cpp compiling v8_object.cpp compiling v8_script.cpp compiling v8_context.cpp compiling v8_date.cpp v8_date.cpp:34:2: warning: no newline at end of file compiling v8_template.cpp compiling v8.cpp In file included from v8.cpp:16: v8_locker.h:6:7: warning: no newline at end of file In file included from v8.cpp:17: v8_debug.h:6:7: warning: no newline at end of file In file included from v8.cpp:18: v8_v8.h:6:7: warning: no newline at end of file compiling v8_value.cpp v8_value.cpp:175:2: warning: no newline at end of file compiling v8_array.cpp v8_array.cpp:48:2: warning: no newline at end of file compiling v8_debug.cpp In file included from v8_debug.cpp:2: v8_debug.h:6:7: warning: no newline at end of file compiling v8_handle.cpp compiling v8_callbacks.cpp compiling v8_message.cpp linking shared-object v8.so /usr/bin/ld: /home/ciacht/gemy/ruby/1.9/gems/libv8-3.3.10.4-amd64-freebsd-9/lib/libv8/build/v8/libv8.a(api.o): relocation R_X86_64_32S against `_ZTVN2v89ExtensionE' can not be used when making a shared object; recompile with -fPIC /home/ciach/gemy/ruby/1.9/gems/libv8-3.3.10.4-amd64-freebsd-9/lib/libv8/build/v8/libv8.a: could not read symbols: Bad value *** Error code 1

tak tylko nie mam dostępu do roota więc nie zainstaluję tego. A inaczej tego problemu nie da się rozwiązać?

O ile dobrze rozumiem kiedy na serwerze masz zainstalowany Node to nie potrzebujesz już ręcznie go kompilować. To oznacza, że chyba możesz wyłączyć gem therubyrhino i therubyracer. Execjs wykryje Node.js i użyje go jako runtime:

Alternatywnie: spróbuj zdeployować aplikację na shellycloud.com, może to będzie lepsze rozwiązanie długoterminowo?

No właśnie w typ problem że niestety nie znajduje. Jak usunę to gemy o których mówisz to cały czas jest ten sam błąd. Tzn to jest taki serwer dla mnie nie dla klienta dlatego nie chce w niego wywalalać nie wiadomo ile kasy. Przynajmniej narazie.

Co to za serwer? Napisz do admina w tej sprawie może coś poradzi lub zna ten problem i rozwiązanie.

Problem został rozwiązany. Wystarczło z pliku aplication.ja usunąć linijkę require_tree . i już wszystko śmiga jak należy

Dzięki za pomocne informacje. też miałam ten problem, ale dzieki Wam sie go pozbyłam :slight_smile:

Dziękuje za pomoc. Bez was chyba bym sobie nie poradziła