Problem z wyświetlaniem znaków

No cześć wszystkim. Z góry zaznaczam, że nie jestem doświadczonym użytkownikiem railsów, więc proszę o wyrozumiałość. A więc problem polega na tym, że coś nie tak jest z moim kodowaniem (tak myślę), bo dostałem od kolegi cały projekt aplikacji w rails, zrobiłem rake db:migrate, wszystko fajnie - odplam serwer i mam:

D:/Bangeusz/Ruby On Rails/portal/app/controllers/news_controller.rb:14: invalid multibyte char (US-ASCII) D:/Bangeusz/Ruby On Rails/portal/app/controllers/news_controller.rb:14: invalid multibyte char (US-ASCII) D:/Bangeusz/Ruby On Rails/portal/app/controllers/news_controller.rb:14: syntax error, unexpected $end, expecting keyword_end ... flash[:notice] = "Wiadomość została pomyślnie usuni�... ... ^
Gdy usunę polskie znaki - wszystko się zgadza, jednak dodam, że wszelakie te pliki mają poprawne kodowanie UTF8, poza tym - projekt który dostałem, działał bez zarzutów u znajomego, jakieś pomysły?

1. co za środowisko, Windows?
  2. komunikat mówi dobitnie, że plik news_controller jednak nie jest w poprawnym UTF8. Protip: to, co Notatnik windowsowy proponuje jako Unicode, jest dość mocno niezgodne z UTF8 :wink:
  3. jakie środowisko ma znajomy?

[quote=Tomash]1) co za środowisko, Windows?
2) komunikat mówi dobitnie, że plik news_controller jednak nie jest w poprawnym UTF8. Protip: to, co Notatnik windowsowy proponuje jako Unicode, jest dość mocno niezgodne z UTF8 :wink:
3) jakie środowisko ma znajomy?[/quote]

1. XP
  2. Bez jakichkolwiek zmian w plikach (oprócz zmiany hasła w database.xml) nie zmieniam NIC i owy błąd występuje. Gdy uruchamiam swój edytor [Intype], kodowanie w pliku news_controller jest rzeczywiście ustawione na UTF8.
  3. XP

W Intype powinno być na UTF8 Plain :slight_smile: