Przy użyciu fuse i fuserb staram się stworzyć dostęp do bazy plików z poziomu systemu. Czy może ktoś zgrabnie powiązał fuse z paperclip’em? W sumie to sprawa jest z wyłapaniem to co z “body” w metodzie write_to i zapisanie paperclip’em.
Nigdy nie pracowałem nad strumieniami binarnymi i mam problem z zapisaniem do pliku.
Dzieki za odpowiedzi. Tak z uprawnieniami nie ma problemu, mam dzialajace przyklady np. odczyt i zapis z yamla. Moge tez wszystko robic poprzez biblioteke File.
W fusefs jest metoda write_to, ktora przyjmuje strumien i tu mam problem, bo chyba nie do konca wiem jak to prawidlowo przekazac do paperclip’a.
Hmm a nie mozesz go tym write_to(nazwa_pliku) zapisać gdzies, i zrobic ukryte pole w formie które ma value ustawione na sciezke do tego pliku. Bo to wydaje sie najprostsze rozwiazanie.
@gotar wiesz koncepcyjnie to ma sens i mogloby rozwiazac.
Dzieki, ze sie zaanagzowales pomoc.
Przegladam to co sam wczesniej napisalem i chyba sytuacja wymaga szerszego wyjasnienia.
Faktycznie to montuje wirtualny katalog i wyswietlam pliki z bazy. Eksperymentuje z wirtualnym ftp gdzie juz uzyskalem mozliwosc kasowania plikow i oczywiscie z ruby zapisuje zmiany w bazie, a Paperclip tutaj sie dobrze zachowuje.
Nieco sie przyjrzalem co wyprawiam i widze, ze problemem jest moja zabawa z Paperclip’em, jednak nadal mam problem z zapisaniem plikow.
Zapomnijmy na chwile temat Fuse i skupmy sie co i jak omijam, ze nie moge zapisac Paperclip’em plikow. Oczywiscie przypomne, ze cala zabawa jest w systemie, a wszystko bez serwera www.
Dzieki za zaangazowanie.
Moze sie przydac innym w temacie Fuse. W fuserb zapisuje sie poprzez wite_to. Nic nie znalazlem na necie, wiec ponizej podaje proste rozwiazanie zapisywania dzieki Tempfile.new. Sprawa sie troche gryzie z Paperclip’em, ale proste nadpisanie Tempfile zamknelo temat.
Tak znam i w sumie dobra sprawa tam gdzie jest dostep do curl’a a nie ma dostepu np. do gvfs-fuse-daemon. Czyli ogolnie dobre przy montowaniu zewnetrznego zasobu ftp z “domowego” linuxa na ktorym nie ma gnome.
W moim przypadku jest dokładnie odwrotnie. Na zewnetrznym serwerze mam podmontowany katalog fuse i serwer ftp. Stad tez moj problem z widocznoscia katalogu fuse w katalogach normalnie widocznych przez serwer. Ftp rzuca bledami, cos w stylu, ze dla niego katalog podmontowany fuse’em jest nieznanym urzadzeniem. Dokladnie nie pamietam bledu.
Ale dzieki, ze wrzuciles link do curlftpfs, pewnie sie komus przyda.
No to może po prostu problem z konfiguracją. Zmień może też podejście. Przejdź może na sshfs i nim podmontuj co musisz w konfiguracji daj odpowiednie prawa i podąrzanie za linkami itp i tyle powinno być to widoczne przez ftp