Problemy po updacie bazy

mam dwie bazy, jedna deweloperska, druga produkcyjna i dwie aplikacje ktore wspoldziela ta deweloperska.
po uruchomieniu migracji zalozone zostaly nowe tabelki (baza dev), ale pozniej postanowilem uaktualnic pozostale z bazy produkcyjnej.
zrobilem wiec dumpa i wgralem na baze deweloperska, nowe tabelki pozostaly nieruszone i teraz jak uruchamiam ponownie migracje z tej aplikacji zachodzi proba wywolania pierwszej migracji (od poczatku), po czym dostaje komunikat, ze taka tabelka juz istnieje.
czy istnieje jakis sposob zeby tylko nowe migracje byly uruchamiane? chcialbym uniknac usuwania tych tabelek, o ktorych mowa w drugim zdaniu.
dzieki za wszelkie sugestie.

[quote=kristo]czy istnieje jakis sposob zeby tylko nowe migracje byly uruchamiane? chcialbym uniknac usuwania tych tabelek, o ktorych mowa w drugim zdaniu.
dzieki za wszelkie sugestie.[/quote]
Nie do końca zrozumiałem, co Ty tam nabroiłeś :wink: Nie mam siły się wczytywać, więc zostawię po prostu 2 wskazówki na temat wykonywania migracji.

Railsy muszą wiedzieć, które migracje się wykonały, a że nie są wróżką z polsatu, to używają do tego bardzo prostego myka. W bazie danych jest tabela schema_migrations z jedną kolumną nazwaną (surprisingly! :wink: version.

Wykonaj:

select * from schema_migrations;

A dostaniesz wszystkie migracje, które były na tej bazie wykonane.

Jako, że to jest normalna tabela, jak każda inna, możesz sobie ręcznie dopisać te migracje, które chcą zostać wykonane, a według Ciebie już nie muszą. Ewentualnie możesz pobawić się w Sherlocka Holemesa i sprawdzić, co jest nie tak. Nie będzie pewnie tak dramatycznie, ale może moment triumfu będzie tego warty.

Drugi myk, nawet prostszy przy małej liczbie niesfornych migracji, to wykomentowanie ciała migracji (albo tej części, która jest już wykonana). Wtedy migracja według railsów się wykona, wpisze do tabeli, ale nie będzie problemu istniejących tabel.

Pozdrawiam!

to mi w zupelnosci wystarczy. zabraklo wiedzy o tej tabeli.
dzieki wielkie

Do głowy przychodzi jeszcze tylko pytanie: po jaką cholerę stawiać 2 aplikacje korzystające z tej samej bazy developerskiej? :slight_smile: