Próg wejscia [RoR]

Jak szacujecie próg czasowy nauki railsów w porównaniu do np. dowolnego frameworka php lub django?

Prawidłowa odpowiedź brzmi: To zależy.

2 Likes

Skoro skusiłeś się na odpowiedź to rozwiń proszę swoją wypowiedź. Możesz przyjąć założenia jakie ci odpowiadają.

Możesz założyć, że próg wejścia na pewno nie jest większy niż w innych frameworkach. Railsy są frameworkiem, który pokazał, że dużo rzeczy można uprościć (np. dzięki CoC) i to raczej na railsach wzorują się inni niż na odwrót. Co do dokładnego szacunku czasowego to nie widzę takiej możliwości. To jest pytanie w stylu “ile zajmie mi nauczenie się programowania”.

Ja mając doświadczenie z Django i RoR mogę śmiało powiedzieć, że zacząć jest łatwiej z Django.

Proste rzeczy robi się prosto, ale też widzisz po kodzie który napisałeś co się dzieje i dlaczego. Jak dostaniesz błąd to widzisz prawie od ręki dlaczego ten błąd powstał. Ale nie wszystko jest zawsze intuicyjne i w wielu przypadkach tak samo często będziesz zaglądał do dokumentacji po roku pracy jak po miesiącu pracy :wink:

W Railsach wiele rzeczy robi magicznie w tle i nie widać na pierwszy rzut oka co się dzieje i dlaczego tak się dzieje. Ale jak już w miarę dobrze (tu naprawdę nie trzeba być żadnym guru) poznasz RoR, to zauważysz we w RoR wiele rzeczy można bardzo szybko napisać i im dalej w las tym nauka przychodzi łatwiej. Wiele rzeczy zacznie przychodzić do głowy intuicyjnie, bez zbędnego szukania w dokumentacji czy SO :wink:

Moim zdaniem, sam początek z RoR jest trudniejszy, ale po kilku miesiącach pisania pół do dwóch godzin dziennie łatwiej jest się uczyć nowych rzeczy w RoR. W Django podstawy są łatwiejsze, ale te bardziej zaawansowane tematy jednak trudno wchłonąć.

Pomimo dużo większego doświadczenia z Django jednak wolę nowe rzeczy pisać w RoR, chyba że jest coś sprawia że jednak łatwiej zastosować Pythona z jego przeobszernym zbiorem różnych bibliotek dodatkowych.

Zależy od tego jakie masz wcześniejsze doświadczenia. Od tego co uważasz za “nauczone”. Co właściwie chcesz osiągnąć. Jaki jest ten dowolny framework phpowy?

Osobiście myślę że nie ma aż takich różnic i jeżeli zastanawiasz się którą technologie wybrać śmiało można kierować się po prostu rynkiem i osobistymi preferencjami.

PHP np. ma opinie że jako język ma niski próg wejścia, ale przy tym jest raczej kiepsko zaprojektowany. Istnieje dużo frameworków które są raczej łatwe do opanowania. Mimo tego chyba najporządniejszym frameworkiem PHP jest Symfony2 który moim zdaniem łatwiejszy od railsów wcale nie jest (jest dużo dodatkowych konceptów których w railsach po prostu nie ma). PHP ma natomiast te zaletę że rynek jest bogaty w oferty dla PHPowców.

Django zaś chyba nie zdobył serc webdeveloperów tak jak railsy. Nie mam za bardzo doświadczenia z tym frameworkiem więc wypowiem się raczej skromnie. Jeżeli bardziej podoba Ci sie python niż ruby to na pewno jest to opcja. Wątpie żeby czas nauki był większy.

Railsy zaś mają dużo konwencji i przez to dużo rzeczy robi się samo… z początku. Oznacza to że jesteś w stanie proste rzeczy zrobić dość szybko po rozpoczęciu nauki jednak zanim zaczniesz rozumieć co się faktycznie dzieje może minąc sporo czasu.

Takie entry-level rzeczy jak np. scaffoldy ma już raczej każdy framework więc tworzenie CRUDów pewnie jest podobnie skomplikowane w każdym z nich.

Dzięki panowie za te odpowiedzi. Programuję w php (zend, laravel) ale chciałbym spróbować czegoś nowego i pod uwagę biorę django i railsy właśnie.