Książka jest super, tylko czy to wydanie opisuje wersję ruby 1.9? Jeżeli nie to proponuję jeszcze jedną pozycję. Napisaną przez samego Matza Ruby.Programowanie Jest na prawdę godna polecenia.
Generalnie nie są to różnice którymi musiał byś się przejmować w tej chwili, skoro dopiero zaczynasz się uczyć. Proponuję czytać i uczyć się z tej książki a zacząć się zastanawiać nad zmianą jak zobaczysz, że ci przykłady nie śmigają. O różnicach w stosunku do 1.9 możesz się bez problemu douczyć z internetu.
Przynajmiej nie są to tak znaczące różnice jak w przypadku Rails 2 - Rails 3, więc w tym przypadku jak najbardziej zgadzam się z postem powyżej - o zmianach doczytasz
Książka, którą podał marioosh jest bardzo ok. Opisuje 1.9 i różnice pomiędzy nią, a 1.8. Dodatkowo pojawiają się nawiązania do “innych języków programowania”, które osobiście lubię bo sam Rubiego zacząłem się uczyć po paru latach pracy z “innym językiem”
Po dwóch latach przerwy ponownie wracam do ruby, również mam Wydanie II Programowanie w języku Ruby i zamierzam korzystać z tej książki.
Ciekawe co teraz z tego wyjdzie. Poprzednim razem przez różne okoliczności skończyłem ledwo na kilku skryptach…
@brodacz - posiadam tą książkę (po polsku), oraz nowszą wersję dla 1.9, również wydaną przez to samo wydawnictwo, obie polecam, materiał w 1.9 jest nieco zmodyfikowany ale w większośći podobny, także w zależności od preferencji, jak lubisz po angielsku czytać to może spróbuj 1.9, jak po Polsku - 1.8 + nowości z 1.9