Projekt na uczelnie

Witam,

jestem studentem informatyki, ale jakoś nigdy nie przedapałem za programowaniem, jednak jeden z przedmiotów zmusił mnie do wymyślenia i napisania małego projektu na zaliczenie. Moim pomysłem jest mała platforma testów online (nauczyciel dodaje test - uczeń rozwiązuje).

Czy człowiek który ma małe pojęcie na temat programowania jest w stanie napisać taką aplikację ? I czy dam rade napisać go w Ruby on Rails ?

O modułach które myślałem to : rejestracja, logowanie, dodawanie/edycja/usuwanie testów, losowe pytania, czas testu, uprawnienia (nauczyciel, uczeń).

tak.

Widzę, że kolega wyżej odpisał w najbardziej treściwy sposób jak się da także rozwinę jego odpowiedź:
Tak jak najbardziej będziesz w stanie stworzyć taką aplikację.

To co opisujesz to prosta aplikacja CRUD’owa do której znajdziesz w necie dużo informacji jak co gdzie zrobić w tym także dużo tutoriali krok po kroku także polecam googlować a będzie Tobie dane :smile:

Ewentualnie pomocne materiały które zapewne będą wykorzystane w Twojej aplikacji (albo powinny być):
gem devise (dla uwierzytelnienia)
gem cancancan (ale może być jakikolwiek inny z autoryzacją)
rails generate (większość podstawowego kodu stworzysz z tego)
Ale i tak na sam początek polecam lekturę wprowadzającą.

Radzę polubić, albo dać sobie spokój ;-).

5 Likes

Pytanie pojawiające się z problemem któe napotkają mnie podczas budowania tej aplikacji mogę pisać w tym temacie, czy mam utworzyć nowy ?

Narazie rozrysowałem sobie na kartce, co i jak. Pierwszym problemem jest moment zliczania poprawnych odpowiedzi, np. nauczyciel podaje pulę ilosći pytań, dajmy uczeń z 30 pytań randomowo losuje 10 na które odpowiada i tearaz na zasadzie wybranego poprawnego radio buttona ma zostać dodany punkt ?

Możesz np. wyświetlić wszystkie wylosowane pytania w jednym formularzu i po wysłaniu zliczyć poprawne odpowiedzi w kontrolerze na podstawie poprawnych wartości dla danego pytania :wink: