Projektowanie, Modelowanie czyli First Things First

Przegladajac ostatnio blog autora Tapesty i Hivemind (Howard Lewis Ship) zainteresowal mnie wspomniany przez niego programik do nieformalnego projektowania aplikacji www (a raczej jej poczatkowego prototypowania) - DENIM. Mozna latwo tworzyc Page Flows (nie wiem jak to zgrabnie na polski przetlumaczyc, ale kazdy chyba wie o co chodzi) w nienagannym i przez wielu preferowanym stylu kartkowych bazgrolow. Program zaprojektowany do uzytkowania z tabletem, ale mysz dziala rowniaz. Obsluguje gesty.

Oczywiscie nie ma nic wspolnego z UML-em. Do UML polecam UMLet lub Violet (istnieja rowniez odpowiednie pluginy pod eclipse). Jesli chodzi o cos potezniejszego to ArgoUML (na prawde dobry program chociaz przez wielu znienawidzony). Nie wspominam tu o narzedziach typu Rational Rose czy Borland Together bo chodzilo mi o lekkie i darmowe rozwiazania - tym bardziej, ze w przypadku Ruby nie interesuje nas generowanie klas i interfejsow w Java/C# czy reverse engineering istniejacych.

Plugin MyEclipse tez posiada niezle narzedzie do umla (oparte na ArgoUML nawiasem mowiac).

Tradycyjnie Page Flows przedstawia sie za pomoca diagramu stanow (State Diagrams). Niejaki Dave Pinn proponuje modelowanie Page Flow za pomoca Click Map.

Moze zinteresuje kogos rowniez ten artykul: Maps of Web Sites.

Powyzsze nie ma wiele wspolnego z RoR ale mam nadzieje, ze przyczyni sie do zwiekszenia jakosci powstajacych aplikacji :slight_smile:

Bardzo przydatne informacje. Temat UML zawsze zostawiam na pozniej ale “pozniej” chyba nadejdzie juz niedlugo :slight_smile:

wydaje mi się, że taki klarowny obraz trochę komplikuje ajax i interakcja w obrębie jednej strony WWW. ale może się mylę, może już sobie z tym narzędzia radzą…