Jejku, nie chodziło mi o nawiasy tylko o end’y (pomyliło mi się z C++, ponieważ przerabiałam to z C++ na Ruby’ego)
Niestety jestem początkująca i piszę tak żeby działało (i nie wiem kiedy metoda jest za długa)
Jeśli chodzi o end’y to wydaje mi się że ich ilość jest dobra, może błąd jest gdzie indziej
Tak poważnie, to powinnaś najpierw przyswoić sobie chociaż jakieś podstawy, bo w programowaniu w Ruby nie chodzi o to, żeby zamienić nawiasy w kodzie, pisanym w C/C++ na do…end.
PS. Umownie za długą metodę (funkcję) można w Rubym uznać taką, która ma więcej niż 7-10 linijek. Warto wtedy wydzielić kod do osobnej metody i wywoływać z pierwszej - oczywiście w miarę logicznie.
PS. Umownie za długą metodę (funkcję) można w Rubym uznać taką, która ma więcej niż 7-10 linijek. Warto wtedy wydzielić kod do osobnej metody i wywoływać z pierwszej - oczywiście w miarę logicznie.[/quote]
Dziękuję za rady. Na pewno skorzystam, gdyż chciałabym się zająć nauką Ruby’ego (a szczególnie Ruby on Rails - a do tego potrzebny jest Ruby).
No i trochę trudno jest mi się przestawić z C++, ale wiadomo, większość osób w szkołach zaczynało właśnie od Pascala albo C++.
i=0
i.each |n-1|
used[i]=0
end
jest to nieprawidłowa składnia przerób ten tutorial - tryruby.org i większość powinna stać się jasna - to tylko 20-30 minut, a przestaniesz się męczyć z tym olbrzymim kawałkiem kodu.
i wklejaj kod używająć [ code=ruby][ /code] - to, że ucina linijki, to znak, że masz linijki za długie, a to tylko błąd stylowania forum (po zmniejszeniu czcionki w przeglądarce widać wtedy cały kod), a kod ze zmienną szerokością czcionki kiepsko się czyta.
Mam jeszcze pytanie: jest coś takiego jak “tablica.max” a czy można w pętli zrobić aby wypisane zostały coraz mniejsze max’y?
Tzn. mamy tablicę z liczbami 12, 3, 5, 2 i w pętli zostaną wypisane liczby od największej.