Przejscie do 3 ostatnio dodanych postow

Jak przejsc do 3 ostatnio dodanych postow dla kazdego innego elementu, czyli:
Mam 10 postow z czego chce, zeby 3 ostatnie znajdowaly sie w moim sliderze na 3 roznych pozycjach / pozycja 1 = ostatni post / pozycja 2 = przedostatni itd.?

<% @posts.limit(2).each do |post| %>
<li>
    <a href="<%= post_path(@last)%>">
      <%= image_tag ("obrazek.jpg") %>
    </a>     
  <% end %>
</li>

A kontroler wyglada tak :
def index

@last = @posts.order(“created_at DESC”).first
end

Lecz to przechodzi mi tylko do ostaniego postu i jest tylko i wylacznie dla jednego okreslonego obrazka, a ja chce podczas dodawania postu, gdzie jest opcja dodania obrazka, wyswietlic go w sliderze i moc byc do niego przekierowany po kliknieciu. Wiem, ze moge dodac offset(1) i przejdzie mi do przedostatniego, ale wtedy bedzie mi przechodzil kazdy slide w sliderze do przedostatniego.

W link to zamiast @last daj iterator: post

Ten last w kontrolerze tez nie ma sensu. Tam powinnno byc qyery które pobierze 3 najnowsze i wtedy iteracja po nich

Chyba nie bardzo rozumiesz to iterowanie. Niby je robisz ale nie używasz do ani w linku ani w obrazku. Po to iterujesz po kolekcji by właśnie w tym samym kodzie wygenerować te 3 pozycje. Tak wiec w kontrolerze do zkiennej przypisujesz jakaś kolekcje zawierająca X elementów i iterujac po niej generujesz potrzebne ci rzeczy. Zamiast a href użyj link_to i w tym image tag użyj obrazka z posta. Nie wiem jaka masz strukturę. Ale cos image_tag post.image_url.

Pisze z komórki wiec więcej nie pomogę plus jakieś literówki moga byc