Potrzebuje pomocy, chciał bym zrobić cos takiego żeby zalogowany za pomocą sesji user albo admin był przekazywany do bazy jako osoba która dodaje aktualizacje
Konkretnie to tworze system zgloszen i tylko osoba która ma dostep do aplikacji może zalozyc zgłoszenie ale nie chciał bym żeby był wpisywany recznie tylko żeby był przekazany automatycznie
Proszę o pomoc jak dla zielonego to moja druka apka w zyciu
Starałem się oprzeć dostęp o same rails y ale widzę ze są ciekawsze metody:) i wygląda ze prostrze:) potrzebowałem właśnie rozdzielenie na admina(adminow) - i userow. Co ciekawego potrafi jeszcze devise ? Może macie jeszcze jakieś ciekawe gemy do takiego projektu mogące się przydać?
Przeczytaj guide devise, tam jest ładnie opisane co potrafi. Możesz też obejrzeć railscasta. Do twojego projektu przyda się coś do uwierzytelniania, np: pundit, cancancan. Panel admina możesz wyklikać w active admin lub rails-admin. Z twojego opisu wynika, że aplikacja będzie trywialna, więc nie potrzebujesz jakiś über narzędzi .
Lub jeśli nie chciałbyś używać devise’a to zawsze możesz sam stworzyć sobie taką metodę jak current_user. W takim najprostszym przypadku, gdy zapisujesz sobie w sesji po prostu id zalogowanego użytkownika to, np:
def current_user
@current_user ||= User.find_by(id: session[:user_id])
end
Tak do nauki fajnie jest zbudować apkę na Devisie, a potem zastąpić go własnymi metodami, aby zrozumieć wszystko co, jak działa