Przekazywnie zmiennej z kontrolera do widoku częściowego

Witam,

Szukam rozwiązania poprzez dokumentację, forum etc. niestety nie mogę go znaleźć mimo, że “powinno działać”. Otóż mam taki kod (wyświetlanie wszystkich kategorii w widoku częściowym):

controller:

def index @categories = Category.all end
index.html.erb:

<% render :partial => 'partials/categories_list', :object => @categories %>

partials/_categories_list.html.erb:

[code]

<% for cat in categories_list %>
  • <%= cat.title %>

• <% end %>
[/code] Powyższy kod nie działa. Stosując w widoku głównym index.html.erb coś takiego: [b]index.html.erb:[/b] [code]<% render :partial => 'partials/categories_list', :locals => { :categories_list => @categories } %>[/code] również nie działa.

Gdy wrzucę partial do głównego widoku to działa.

Jakieś sugestie? Korzystam z Ruby 1.8.7, Rails 2.3.2 i gem 1.3.4

A nie działa to znaczy?

Coś wybuchło? Procek się spalił? Czy może w logach masz błąd? :wink:

Jeżeli jakimś nieszczęśliwym trafem jest to trzecia ewentualność, to najlepiej podziel się owym błędem (nawet jeżeli to błąd najstraszniejszy ze strasznych!).

UPDATE:
Jest jeszcze 4 opcja z tego co widzę: chodzi o to, że nic się nie wyświetla w miejscu, w którym powinny być te partiale. Jeżeli tak jest, to daj <%= zamiast <%

[quote]A nie działa to znaczy?

Jeżeli jakimś nieszczęśliwym trafem jest to trzecia ewentualność, to najlepiej podziel się owym błędem (nawet jeżeli to błąd najstraszniejszy ze strasznych!).[/quote]
OK, rzeczywiście źle opisałem problem. “Nie działa” oznaczało, że nic się ni wyświetla.

I rzeczywiście <%= poskutkowało. Dzięki bardzo. Czasami najciemniej pod latarnią.

[quote=bauer][quote]A nie działa to znaczy?

Jeżeli jakimś nieszczęśliwym trafem jest to trzecia ewentualność, to najlepiej podziel się owym błędem (nawet jeżeli to błąd najstraszniejszy ze strasznych!).[/quote]
OK, rzeczywiście źle opisałem problem. “Nie działa” oznaczało, że nic się ni wyświetla.

I rzeczywiście <%= poskutkowało. Dzięki bardzo. Czasami najciemniej pod latarnią.[/quote]
Też się wiele razy na czymś takim przejechałem :wink:

Już chciałem tłuc głową w klawiaturę z dzikim okrzykiem “niemożliwe! to musi działać” i zauważałem tego typu literówkę.