Przykłady dobrych do nauki projektów w Railsach

Witajcie : )

Długo się zastanawiałem czy napisać ten post, jednak zdecydowałem się :slight_smile:

Od zawsze chciałem coś tworzyć, z czasem ukierunkowało się to w stronę oprogramowania. Algorytmika była zawsze tym, co czułem i lubiłem, analizowanie i tworzenie algorytmów sprawiało i sprawia mi dużo radości , jednak po za pasją i czystą ciekawością bardzo chciałem się również zajmować tym zawodowo.

Cały mój problem zamyka się w dwóch zagadnieniach :

1. Nauka na analizie praktycznych projektów - w ten sposób najlepiej się uczę, nauka teorii z książek niekoniecznie daje mi dobre efekty - niestety jak na razie głównie na tym się opierałem.
  2. Praca w grupie - coś co mnie motywuje do działania, daje mi dużo radości, niestety ze względu na to, że mieszkam (jeszcze) w małym miasteczku i nie mam z kim się wspólnie uczyć, czy nawet próbować dostać się na darmowe praktyki (o ile takie by były) jestem zmuszony do samodzielnej nauki, często na oślep.

Do tego dochodzi perfekcjonizm, który przy każdym kroku zamiast go robić tworzy pytania “Czy to jest właściwa decyzja?” i ze względu na to, że nie mogę ich zweryfikować na dobrych przykładach bądź pytająć się bardziej doświadczonej osoby zatrzymuje mnie to w miejscu.

W ten sposób tkwię w błędnym kole, z którego szukam wyjścia, doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie szukając dobrze zaprojtowanych otwartych przykładów - o ile takie istnieją. Z tego co znalazłem to tylko diaspore, z którą jest przykładem sporej aplikacji a przy okazji odmawiała posłuszeństwa w działaniu. Zwracam się z gorącą prośbą do forumowiczów o podrzucenie linków do otwartych projektów, dzieĸi którym będę mógł się nauczyć rzeczy nakierunkowanych na pracę w zawodzie. Byłbym za nie bardzo wdzięczny

Pozdrawiam!
Vayneyks

edit: znalazłem http://www.opensourcerails.com/, natomiast zależy mi na opinii użytkowników na czym warto się wzorać przy nauce.

Proszę bardzo:

Dzięki wielkie mairda : )

Raczej polecałbym ChiliProject – aktywnie rozwijany fork Redmine, na dniach ma zostać wydana wersja 2.

Mnie podobnie takie podejście czasem blokuje, ale prawda jest taka, że ten kto nie robi błędów ten gó*** robi;) Trzeba się tego oduczyć! Idealnie może nigdy nie być (co dopiero za pierwszym podejściem do problemu), a w razie czego to zawsze można przecież poprawić jak się ‘zmądrzeje’! Nie raz już robiłem konkretne sesje refactoringowe ze starymi projektami i muszę powiedzieć, że było to pouczające. Tak czy inaczej - powodzenia!:slight_smile:

Jakość kodu Diaspory i RedMine jest niestety bardzo kiepska…

Za to Spree rewelacja (oraz pokrycie testami!), chociaż kodu podpinającego Spree jako engine to początkującym bym nie polecał.

Wrzucanie pierwszych z brzegu znanych projektów jako projekty dobre do nauki to kiepski pomysł.

RefineryCMS jest dość ciężki, redmine’a też bym nie polecał, diaspora to zło.

Z tej listy z czystym sumieniem mogę polecić gemcuttera i spree, chociaż tak jak napisał Tomash, wiele rzeczy jest tam dość specyficznie zrobionych, a testy są nastawione na mockowanie, co nie każdemu się podoba. Prawdopodobnie teambox jest też niezły, ale nigdy się jakoś bardziej nie wgłebiałem.