Witajcie : )
Długo się zastanawiałem czy napisać ten post, jednak zdecydowałem się
Od zawsze chciałem coś tworzyć, z czasem ukierunkowało się to w stronę oprogramowania. Algorytmika była zawsze tym, co czułem i lubiłem, analizowanie i tworzenie algorytmów sprawiało i sprawia mi dużo radości , jednak po za pasją i czystą ciekawością bardzo chciałem się również zajmować tym zawodowo.
Cały mój problem zamyka się w dwóch zagadnieniach :
- Nauka na analizie praktycznych projektów - w ten sposób najlepiej się uczę, nauka teorii z książek niekoniecznie daje mi dobre efekty - niestety jak na razie głównie na tym się opierałem.
- Praca w grupie - coś co mnie motywuje do działania, daje mi dużo radości, niestety ze względu na to, że mieszkam (jeszcze) w małym miasteczku i nie mam z kim się wspólnie uczyć, czy nawet próbować dostać się na darmowe praktyki (o ile takie by były) jestem zmuszony do samodzielnej nauki, często na oślep.
Do tego dochodzi perfekcjonizm, który przy każdym kroku zamiast go robić tworzy pytania “Czy to jest właściwa decyzja?” i ze względu na to, że nie mogę ich zweryfikować na dobrych przykładach bądź pytająć się bardziej doświadczonej osoby zatrzymuje mnie to w miejscu.
W ten sposób tkwię w błędnym kole, z którego szukam wyjścia, doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie szukając dobrze zaprojtowanych otwartych przykładów - o ile takie istnieją. Z tego co znalazłem to tylko diaspore, z którą jest przykładem sporej aplikacji a przy okazji odmawiała posłuszeństwa w działaniu. Zwracam się z gorącą prośbą do forumowiczów o podrzucenie linków do otwartych projektów, dzieĸi którym będę mógł się nauczyć rzeczy nakierunkowanych na pracę w zawodzie. Byłbym za nie bardzo wdzięczny
Pozdrawiam!
Vayneyks
edit: znalazłem http://www.opensourcerails.com/, natomiast zależy mi na opinii użytkowników na czym warto się wzorać przy nauce.