Pytania początkującego

Od razu zaznaczam ze w sprawie Ruby i RoR jestem noobem (przeczytalem FAQ, ksiazki zassalem i zaczalem czytac), problem tyczy sie samego odpalenia pierwszych przykladow. Jakos sie tak przyzwyczailem ze aby JavaScript odpalil wystarczylo odpalic strone :). Mam 16 lat wiec moja znajomosc angielskiego jest dosyc slaba (6 w szkole nic tu nie znaczy -> tu mam ksiazke z prawdziwym englishem)
(bede cytowal fragmenty ksiazki po angielsku):

To create your first Rails application, pop open a shell window, and navigate to a place in your filesystem where you’ll want to create your application’s directory structure. In our example, we’ll be creating our projects in a directory called work. In that directory, use the rails command to create an application called demo. Be slightly careful here—if you have an existing directory called demo, you will be asked whether you want to overwrite any existing files.

dave> cd work work> rails demo
Gdzie w ogole takie cos wpisac ? (rozumiem ze chodzi o samo ‘cd work’ itp.) Gdy odpalam zwykly wiersz polecen przez uruchom… (cmd) to mam bledna lokalizacje a gdy przez IRB to tez bledy.

Create that directory now by typing md rubydev at the command prompt (in Windows, that might look like this): C:\>md rubydev
Jak wyzej (z ksiazki Begininng RoR wroxa).

Jak napisalem w tym temacie jestem lama a powoli odechciewa mi sie bo od 2-3 godzin probuje cokolwiek odpalic. No bo wpisanie “2+2” jakos tam znajomo brzmi. Opisane jest tez jak odpalac pliki .rb przez konsole Ruby ale to podobnie jest jak z przykladami wyzej.

edit#1:
pliki .rhtml, jak odpalic aby dzialal kod RoR ? pytanie pewnie troszke niezrozumiale ale chodzi jak wyswietlic plik .rhtml aby zobaczyc w przegladarce efekt a nie kod.

Z gory thx

Witam. Nie do końca wiem w czym masz problem, więc piszę co musisz zrobić od początku.
Po pierwsze ściągnij z działu Download interpreter Ruby, zainstaluj go i odpal. Uruchomi się okno Instant Rails. Potem z menu znajdź opcję, która odpowiada za tryb konsolowy. Następnie musisz (tak jak w dosie) wpisać mkdir work (utworzycz folder work), dalej cd work ( do przejścia do katalogu work) i dopiero teraz wpisz rails demo. A tak na marginesie na początek polecam książkę Ruby on Rails wydawnictwa O’Reilly, bo pozwala zapoznać się z podstawowymi elementami Ruby. Życzę powodzenia w zgłębianiu tego języka. Pozdrawiam.

Aha a co się tyczy odpalania aplikacji. Gdy masz jakis plik o nazwie np. wakacje.rb aby go odpalić musisz: (po włączeniu konsoli Rails oczywiście:) 1. przejść do katalogu w którym masz plik wakacje.rb (czyli poleceniem cd sciezka_do_pliku) i odpalic tak:
ruby wakacje.rb

i to wszystko.

Mała rada: gdy chcesz sprawdzić czy składnia pliku jest poprawnie napisana w konsoli wpisz: (zakładam, że jesteś już w katalogu z plikiem)
ruby -cw nazwa_pliku.rb

dzieki :slight_smile: jak bede mial jakies pytania to bede pisal, DOS to jak wiesz nie moje czasy, wychowalem sie na Win98 i XP. Z dosa pamietam tylko podstawowe polecenia a jak widac nawet nie wszystkie :slight_smile:

<input type=”submit”/>

Czy ja dobrze widze ? mozna taki inject zrobic ? w punbb ? :slight_smile:

<body onload="alert('Tak tez sie da;-)');">

A to juz jest przegiecie… moze wkoncu czas na zmiane ?

<a href="http://www.simplemachines.org/">SMF 3x TAK!!!</a>

Heh, też się zdziwiłem :). Chyba, że ktoś z administratorów sam coś zmieniał w źrodłach forum?:slight_smile:

No to kolejne pytanie (swoje niepotrzebne posty wyrzucilem - po co robic syf):
Jak mam InstantRails to jakie sa dane (hasla itp. - jestem zielony w tym temacie) do mysql-a lub w ogole jak sie do niego dobrac bo obie ksiazki o RoR ten temat jakos tak olaly (w ogole czeka mnie oddzielna nauka Mysql - jakies ksiazki mozecie polecic (bez PHP) ? raczej angielskie… bo tak latwiej pdf-a skombinowac xD).
Z gory dzieki, przypominam ze jestem bardzo mlody i w ‘serwerowych’ jezykach nie mam w ogole doswiadczenia :slight_smile: prosze o wyrozumialosc :stuck_out_tongue:

Odnosnie Instant Railsa w zasadzie nie ma hasel, wiec sie tym nie przejmuj. Zeby wejsc do Mysql musisz z poziomu konsoli instant railsa wpisac polecenie: “mysql -u root” i to powinno zalatwic sprawe o ile niczego wczesniej nie zmieniales… A jesli chodzi o jakies manuale do mysql to sam nie wiem. Sam sporo sciagnalem je z neta i to w duzej ilosci. W czasie, gdy sam bylem na etapie zaznajamiania sie z sql-em przerobilem ksiazke pt. “sql w 4 tygodnie”. Niestety nie pamietam ani autora, ani wydawnictwa. Wiem, ze dla poczatkujacych jest o tyle swietna ze pozwala zaskoczyc o co w tym wszystkim chodzi. Pozniej jak zalapiesz to mozesz siegnac po bardziej rozbudowane knigi. I jeszcze jedna techniczna sprawa. Nigdy nie przepraszaj za cos czego nie wiesz. Po to jest to forum, by rozwiewac wszelkie watpliwosci. Powodzenia

Rozne fora, rozni ludzie, lepiej napisac bezpiecznie aby nie bylo nieprzyjemnosci. Ciesze sie ze jak na razie spolecznosc RoR reprezentujesz bardzo dobrze :slight_smile:

Ja SQL nauczyłem się z jakiś kursów po polsku znalezionych w necie. A potem to kierowałem się już głównie dokumentacją na stronie MySQL. Ewentualnie przeczesywałem google-groups. Jak szukasz jakiś angielskich książek to przejrzyj sobie zasoby heliona. Większość książek to była wydana po angielsku najpierw a potem na nasz język.

" jak to mówił kierownik schroniska, ‘pierwsze koty za płoty’ " :slight_smile:

Kolejne pytanie, tworzymy baze danych i wykorzystujemy migracje aby stworzyc jej kolumny itp.
Tylko potem aby dodac jakas kolumne trzeba tworzyc nowy plik i znowu migrowac, jak zedytowac baze danych w zrodle czyli pierwszym pliku z migracji ? Na przyklad teraz gdy cwicze sobie samemu w praktyce (pisze wlasny kod i poprawiam go na podstawie ksiazki -> ugruntowuje poznana wiedze) stworzylem:

[code]class CreateHumen < ActiveRecord::Migration
def self.up
create_table :humen do |t|
t.column :name, :string
t.column :age, :decimal, :precision=>2, :scale=>0
end
end

def self.down
drop_table :humen
end
end[/code]
Ale po pewnym czasie stwierdzilem ze chce to miec inaczej:

create_table :humen do |t| t.column :firstname, :string t.column :lastname, :string t.column :age, :decimal, :precision=>2, :scale=>0 t.column :father, :string t.column :mother, :string end
Jak ‘zmigrowac’(?) ten plik, albo aby w ogole od nowa stworzyc baze danych na podstawie tego ? Wiem ze sa nowe pliki migracji z add_column (swoja droga moze sa metody edit_column itp. ?).

Troche niejasno mowie bo migracje i bazy danych obczailem chyba wczoraj :stuck_out_tongue:

EDIT//
Jak przekazac w zmiennej (param) tablice ? :
:what=>“lastname”
a chce np.
:what=>“lastname”, “firstname” #to jest wtedy blad skladni, jaka jest poprawna struktura ?

z gory thx :slight_smile:

Nie ma sensu działać na tabeli już istniejącej pomijając migracje.
Po to właśnie są, żeby łatwiej było zarządzać tym, co jest i żeby łatwo można to było odtworzyć.
Jeśli chcesz zmienić nazwę lub typ kolumn, to w nowym pliku migration działasz tak:

add_column(nazwa_tabeli, nazwa_kolumny, typ)
czyli na przykład add_column(:human, :mother, :string)

Kasowanie kolumn:
remove_column(nazwa_tabeli, nazwa_kolumny)
np. remove_column(:human, :name)

Dodawanie kolumn:
add_column(nazwa_tabeli, nazwa_kolumny, typ)
np. add_column(:human, :firstname, :string)

W ten sposób tworzysz nową migrację ze strukturą, która ci odpowiada, db:migrate i powinno wszystko działać.

PS. “human”, a nie “humen”

sam mi stworzyl tabele “humen”… dlaczego ? nie wiem… podawalem human :stuck_out_tongue: