Witajcie,
Mam taki pomysł na aplikacje mobilną, która jako beckend miała by wykorzystywać Railsy. Jest to mały projekt zdecydowanie hobbistyczny, który raczej nie będzie przynosił dochodów. I teraz mam pytania odnośnie hostowania aplikacji.
Hosting - jakie parametry musi mieć hosting by mógł wydajnie serwować aplikację? Bo to ma głównie wpływa na cene.
Bezpieczeństwo - Czy bez SSL można zaimplementować bezpieczną komunikacje pomiedzy aplikacją mobilną a Railsami? Bo korzystanie z certyfikatów trochę już przedraża “imprezę”.
Z góry dzięki za wskazówki.
Pozdrawiam
Artur
Hosting - jakie parametry musi mieć hosting by mógł wydajnie serwować aplikację? Bo to ma głównie wpływa na cene.[/quote]
Wszystko zależy od tego jaka to będzie aplikacja, jaki będzie miała ruch itp. itd. Być może starczy jedno darmowe dyno na heroku, być może nie, nie da się odpwiedzieć dobrze na takie pytanie.
Zależy co rozumiesz przez bezpieczną komunikację, tzn. jakieg typu dane chcesz ochronić. Mógłbyś próbować szyfrować dane, które wysyłasz i odbierasz samemu, ale to kiepskie rozwiązanie, a reszta i tak poleci plain textem. Ceny SSL zaczynają się od kilku dolarów rocznie: http://www.cheapssls.com/, może nie jest to najwyższa półka, ale zawsze lepiej niż brak szyfrowania.
Ruch hmmm ja wiem powiedzmy 5000 osób to jest wydaje mi się, że więcej niż maks. Pewnie nie o wiele wiele mniej ale powiedzmy, że to jest docelowa liczba
Ale właściwie nie musisz odpowiadać, tak jak napisałem powyżej, tego się nie da łatwo ocenić, musisz napisać i sprawdzić jak aplikacja zachowuje się przy obciążeniu.
I zapomniałem napisać - heroku ma SSL za darmo, o ile możesz używać domeny *.herokuapp.com