Pytanie

Witajcie
Dzisiaj rozmawiałem ze swoim kolegą który mówił że bez studiów nie znajdę dobrej pracy jako programista i teraz pytanie do Was. Chciałbym się zająć programowaniem w Ruby (nie stać mnie na studia) czy znając języki programowania (różne) jest szansa dla programisty z zamiłowania czy tylko po studiach mam szanse na coś konkretnego. Wiadomo nie spodziewam się od razu kokosów.Proszę o odpowiedzi z doświadczenia. Bo przyznam się szczerze że się zdołowałem troszkę że nie mam szans a chciałbym się zająć programowaniem

Kolega Cię okłamał. W tej branży nie potrzeba studiów a jedynie zapał, samozaparcie i odrobina ambicji. Znam wielu doskonałych programistów samouków. Sam w projekcie mam np. koleżankę która studiowała… uwaga! socjologię! Programować nauczyła się z kursów internetowych a następnie zatrudniła jako junior. I idzie jej całkiem dobrze.

1 Like

Zarejestrowałem się specjalnie żeby ci odpowiedzieć.

Jest to powszechny kompleks ludzi o skończynych tak zwanych gównostudiach informatycznych bez cienia pasji do programowania i większych umiejętnści.
Programowanie to rzemiosło a nie nauka (mówie o komercyjnych zastosowaniach) , jak będziesz pisał komercyjny kod to dojdziesz to tego wcześniej czy później. Z drugiej strony studia dają ci bardzo dobre podwaliny matematyczne/logiczne nie potrzebujesz ich żeby być produktywny jednak bez nich nie przeskoczysz pewnego poziomu, na studiach najłatwiej bo po prostu musisz, ale jak masz w sobie dużo samozaparcia zrobić to sam to coursera etc. etc. Przemyśl wszystko jeżeli nie masz góry kasy żeby iść na dobre studia to weź się za siebie i koduj, ale nie byle jak, żeby być dobrym rzemieślnikiem musi być dyscyplina - to jest najważniejsze. Życzę udanych decyzji.

2 Likes

morab dzieki :slight_smile: powiem szczerze że kolega podciął mi skrzydła a ty jakoś znowu mnie podniosłeś. A takie pytanie wiesz to z doświadczenia

mentero Tobie także dziekuje to zabieram się do roboty :wink:

Wiem z doświadczenia, zresztą zawsze parskam śmiechem jak słysze od studentów, że na programiste to trzeba mieć wyższe nie wiem czy ktoś bez elementarnej wiedzy szukania informacji i wyciągania z nich wniosków nadaje się na programiste. (wystarczy 5 min i już znamy sytuacje na rynku)

1 Like

No to czas wziąść się do pożądnej roboty jeszcze raz dzieki