Qtruby

Witam forumowiczów.
Zacząłem niedawno bawić się Ruby i Railsami. Na razie jestem niestety zielony ale wszystko przede mną :slight_smile:
Ruby spodobał mi się, jak na razie, okrutnie. Pogooglowałem więc trochę i natknąłem się na qtruby.
Zrobiłem parę przykładów i to nawet działa. Również z bazami danych, próbowałem na razie z mysql-em.
Myślę więc o jakieś aplikacji desktopowo-podobnej.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z qtruby? Bo wydaje mi się, że QT4 ma spore możliwości i obecnie, mocne komercyjne zaplecze.
To połączenie mogło by więc okazać się ciekawe. Niestety nie ma za dużo materiałów w necie na ten temat więc liczę na jakieś rady mocnych w temacie.

Ja od jakiegoś czasu zajmuję się Gtk i Ruby, działa świetnie, muli trochę czasem, no ale to wina języka, w 1.9 ma być lepiej. Więc najwyżej na tym ‘podobnym’ zapleczu mogę się wypowiedzieć.

No ale ogólnie Ruby to Ruby pomocy do jezyka masz masę, a dla Qt jeszcze pewnie więcej, więc zależy w czym problem tam szukać, bo pisanie w Qt w javie, C, czy Pythonem nie wiele się różni od tego co w Ruby będzie na pewno, nazwy pewnie będą się dla metod różnić.

To ja jeszcze poleciłbym Ci używanie Qt Designer dla szybkiego projektowania interfejsu oraz rbuic4 którym generujesz sobie z tego klasę w Ruby dla twojej aplikacji odpowiedzialną za wyświetlenie GUI :slight_smile:

Dzięki za zainteresowanie i cenne wskazówki. Właśnie wypróbowałem rbuic4 i to działa :slight_smile:
W związku z dostępem do bazy danych mam pytanie. Jak rozwiązujecie przekazywanie danych pobranych z bazy za pomocą połączenia z Rubiego do obiektów gui? Na razie rozgryzam activerecord i udało mi się wyświetlić i manipulować danymi w dowolnej tabeli za pomocą QTableView. Sypie się to jednak jeśli tabelę tworzę z Railsów i ma protected id. Czy jest jakaś inna możliwość poza activerecord?