Witam, w ramach Railsowo-JavaScriptowej edukacji postanowiliśmy z kolegą zrealizować projekt pt. “7 tygodni = 7 aplikacji”. Mamy zrobioną wstępną listę najważniejszych rzeczy, na które chcemy zwrócić uwagę podczas pisania. Założeniem jest, że przy każdym projekcie chcemy wykorzystać co najmniej 1 funkcji, której nigdy nie używaliśmy, lub używaliśmy bez zastanawiania się “skąd się to bierze i dlaczego działa?” i w pełni zrozumieć i ogarnąć ich działanie (mogą to być gemy, pluginy JS i jQuery, w moim przypadku na pewno Data Mapper itd.). Oczywiście każdy tydzień musi zakończyć się działającą aplikacją. W związku z tym mam prośbę o parę wskazówek na temat tego na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jakie rozwiązania przydadzą się w przyszłości, co warto wiedzieć i znać. Obecnie lista wygląda tak:
-nokogiri
-clearance, devise
-Shoulda, Factory_girl i zwrócenie dokładniej uwagi na testowanie aplikacji (do tej pory zwykle testy traktowałem jako coś co kiedyś się przyda, ale w sumie nie wiem jeszcze po co)
-DataMapper (niby wiem jak działa, ale jeszcze nie do końca)
-działanie aplikacji w trybie offline
Oprócz tego dokładniejsze poznanie tego co już niby znamy, używamy, ale czegoś tam nie wiemy. Ogólnie rozszerzenie wszystkiego
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie wskazówki na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę. Wystarczą mi nawet pojedyncze hasła, których poszukam w internecie. Sam eksperyment chcemy zacząć po Wielkanocy, jak odrobimy się z obecnymi projektami, więc mamy trochę czasu na przygotowanie listy “Co ogarnąć?”.
EDIT: Nie będę wypisywał tego, co już znamy, bo chcemy przez ten czas poznać jak najwięcej “na nowo” i od podstaw, które często się pomijało głównie z powodu braku czasu i chęci jak najszybszego oddania działającego projektu klientowi, co kończyło się nieraz dosyć kosmicznymi rozwiązaniami z myślą “wow! to działa! nie dotykam już, bo jeszcze zepsuje. Jak oddam projekt to się nad tym zastanowię”.
EDIT2: Tak teraz zauważyłem, że chyba zły dział z tym tematem wybrałem, przepraszam.